Предложението на Борисов и Пеевски срещу мигрантите мина на първо четене, но без подкрепа от ПП-ДБ

Предложението на Борисов и Пеевски срещу мигрантите мина на първо четене, но без подкрепа от ПП-ДБ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Депутатите приеха на първо чете промени в Закона за администрацията, във връзка с увеличаване капацитета на “Гранична полиция”. Измененията бяха подкрепени от 138 народни представители, двама гласуваха “против” и 44 “въздържал се”. Те са част от промените за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите, които внесоха в НС председателите на ПГ на ГЕРБ и ДПС – Бойко Борисов и Делян Пеевски, в началото на седмицата.

По-рано днес парламентът прие на първо четене и промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, внесени от Борисов и Пеевски и свързани с осъществяването на охрана от МВР на териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет и всички други центрове за настаняване на бежанци.

С двата законопроекта се предлага увеличаване на капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата.

Това са най-решителните, но и най-справедливи мерки, вземани по отношение на сигурността на хората във връзка с мигрантските потоци. И тъй като темата за бежанците е една от най-чувствителните теми, свързани със сигурността и спокойствието на хората, увеличаването на щатната численост дава възможност за ефективно изпълнение на функциите на МВР, посочват вносителите.

Дебатът в залата

Промените са в отговор на възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци. Те ще осигурят включването на възможно най-много хора и направят всичко възможно да се гарантира сигурността на гражданите, тяхното здраве и собственост, което е неотменим ангажимент на правовата държава, допъвват вносителите.

Гласуваните промени обаче предизвикаха дебат сред депутатите доколко са достатъчни и дали не трябва цялостна реформа и по-добро оборудване преди увеличаване на щата.

“Българските граждани искат само едно нещо – сигурност и превенция, а те се получават с повече полицаи на терен, съответно на границата в този случай”, смята Петър Петров “Възраждане”. По думите му те искат да направят предложения между първо и второ четене да не се раздува щата на административно-наказателната дейност на МВР и състава на служителите на телефона за спешни повиквания. Нека сега да увеличим щата на “Гранична полиция” и по този начин да обезпечим сигурността на българските граждани, каза депутатът.

Божидар Божанов от “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) счита, че тези предложения между първо и второ четене няма да са достатъчни, защото колкото и да прецизират обхвата за какво могат да се използват тези бройки, актът, с който ще се увеличи щатната численост на МВР е постановление на Министерския съвет (МС). Тези бройки ще отидат в общия списък и така може не просто в МВР да се използват за други административни длъжности, а може други администрации да ги взимат, и да ги пращат за техните нужди, обясни той.

“Не виждам цялостна стратегия за тези предложения, които се правят в момента”, каза Кристиан Вигенин от “БСП за България”. По думите му те ще подкрепят законопроекта, но не всичко може да се направи с повече хора. Дали не е добре да предвидим по-добро оборудване за тези хора, дали не е по-добре да оправим пътищата по границата, попита депутатът. Той посочи, че ако технологично се подобри ситуацията по границата, тогава няма да има нужда с кой знае колко хора да се увеличи бройката, а може да се окаже, че няма и хора, които да назначат на тези места.

В момента има 4000 свободни щатни бройки в системата на МВР, а дългосрочно свободните бройки, незаети за повече от шест месеца са около 1500, отбеляза Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ). Той каза, че всички са убедени, че границата ни трябва да бъде пазена добре, но иска да чуе защо трябва да се увеличава щатната бройка. Трябва да говорим на първо място за реформа, за по-добро качество на системата и оптимизация на структурата в момента, преди на увеличаваме бройката, смята Арабаджиев.

Ако “Гранична полиция” има нужда от повече щатни бройки, тя трябва да ги получи, каза Надежда Йорданова (ПП-ДБ), но обясни че няма препокриване между заявените цели в мотивите на законопроекта и това, което всъщност предлага текста. Предлага се възможност за увеличаване на числеността на МВР не само за покриване на нуждата по границите, допълни тя.

Според Йорданова “отваряме широко врата” за изпълняване на всяка една от дейностите на МВР. Те включват и информационна дейност, и административно-наказателна и други, добави тя.

От ГЕРБ-СДС смятат, че трябва да се вземе балансирано решение.

Депутатите приеха срокът за предложения между първо и второ четене да е четири дни.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар