ПРЕДЛОЖЕНИЕ: По-малко критерии за направление за PCR тест – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове при налични само два симптома на COVID-19. Досега идеята беше това да се случва при 5 симптома. Предложението идва от Здравната каса след искане на общопрактикуващите лекари. Промените ще бъдат приети след подписване на Националния рамков договор.

Предложението на Здравната каса дойде, след като общопрактикуващите лекари се оплакаха, че изискванията за направленията са твърде високи.

“Да има 2 от 11, а не да се чака цялата плеяда от симптоми, за да се назначи тестът. Може да е кашлица и болки в гърлото, може да е температура и загуба на обоняние. Не е необходимо да ги има и четирите,  за да се назначи тестът”, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Направленията ще се изпращат онлайн и ще са без лимит. Пациентите  ще получат уникален код от джипито си и с него ще могат да се тестват. Личните лекари обаче смятат, че направлението трябва да е за антигенни тестове. Междувременно възможността за издаване на електронни направления е на финалната права.

“Най-заинтересовани са пациентите, които ще бъдат обслужвани. На второ място ние, лекарите, защото ще можем да кажем на пациентите какво да правят, а не да се чудим как да им обясним кой тест и къде да си го платят”, заяви д-р Брънзалов.

“Те са готови като позиция на държавата. Много е важно да бъде сключен рамковият договор, където да се регламентира, за да започне процесът на въвеждането им в системата”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

А до тогава всичко зависи от волята на пациента или финансовите му възможности. Според  Д-р Нигяр Джафер от ДПС дългото чакане за безплатни тестове вече струва твърде много на българина.

“По наше изчисление около 100 млн. лв. са платили българските граждани за тестване . Без пари, които касата е дала. Това трябва да бъде спряно”, каза той.

А цената на самите тестове не може да бъде контролирана от държавата, категоричен е здравният министър, след като стана ясно, че PCR-те се внасят на много по-ниски цени от предлаганите. Според НЗОК – от 17 до 25 лв.

“Намираме се в пазарна среда и държавата няма право да упражнява регулация на пазара. Наясно сме с тази разлика, вие знаете, че НЗОК заплаща 60 лв., когато е по направление, не повече, от тук нататък всичко е въпрос на търсене и предлагане”, обясни Ангелов.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар