Предложеният за финансов министър се готви за ревизия на бюджетната актуализация – Финанси – Бизнес

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Предложеният от “Има такъв народ” за министър на финансите Пламен Данаилов се готви за ревизия на актуализацията на бюджета за 2021 г., внесена в Народното събрание от служебното правителство.

Пред БНТ Данаилов каза, че проектът на служебния кабинет не е бил съгласуван с партиите в Народното събрание, а фискалният съвет я е съгласувал с особено мнение.

Данаилов не е съгласен с подхода, предложен от служебния кабинет, за повишаване на всички пенсии над прага на бедността. Според проекта на служебния вицепремиер Гълъб Донев това трябва да стане не механично и чрез осигурителния фонд, а чрез системата за социално подпомагане.

Според Данаилов обаче, това означава нови 400 хил. души да бъдат оценявани допълнително, за да получат надбавки до прага на бедност. “Това е сложен административен процес. Ще отнеме със сигурност много месеци и ще породи социално напрежение”, каза кандидатът за финансов министър. Той се ангажира за повишаването на пенсиите да търси “универсални правила, които да не зависят от много сложни критерии, които да отнемат на администрацията месеци да ги изчисляват”.

Запитан дали ще му стигне времето, отговори: “Ние сме готови. Парламентът ще работи август и още в рамките на много кратко време ще се внесе нова актуализация, която да съответства на критериите, по които трябва да се внася”.

В интервюто Данаилов говори и за нуждата да се получават достойни заплати. Това ще стане чрез данъчни облекчения при реинвестиране на печалбата. Това, по думите му, ще даде възможност на бизнеса да се развива по-добре, за да плаща по-добри заплати и да осигурява по-големи приходи в бюджета, за да има пари за достойни пенсии”, пише “Дневник”.

Кандидатът за поста финансов министър се изказа за прозрачност при обществените поръчки, така че да не може “поръчка да се обявява за 18 млн. лв., а след това да се надува до 280 млн. лв.”, и за програмно бюджетиране – финансирането да е обвързано с конкретни задачи, цели и критерии. Семейното подоходно облагане, по думите му, също трябва да се прилага като част от всяка съвременна финансова система.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар