Предпоследно: Цветанов напуска парламента, остава само шеф на изборния щаб

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Бойко Борисов прие трета поредна оставка заради скандала с евтино напазаруваните имоти от висши функционери, което е сигнал, че компромиси за никого няма да има, твърдят представители на ГЕРБ по повод най- невралгичния въпрос: каква ще е съдбата на втория човек в партията Цветан Цветанов.

Последната версия е, че той ще напусне парламента, но ще остане начело на предизборния щаб на ГЕРБ. Такава била към момента позицията на Борисов, но развръзката се очаква в сряда вечерта, когато Цветанов се завръща от САЩ.

“Няма политическо решение относно господин Цветанов. То ще е факт след заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ утре и завръщането на Цветан Цветанов от Съединените щати”, заяви във вторник председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева пред репортери във Варна.

Запитана дали Цветанов ще напусне парламента, тя отговори: “В момента няма такова решение. Политически ще вземем позиция, когато мине Изпълнителната комисия и когато си дойде господин Цветанов от Щатите. Това ще стане утре. Аз не съм член на Изпълнителната комисия”.

Караянчева изтъкна, че в ГЕРБ държат на прозрачността. Всяка година политиците подават декларации за имущественото си състояние и всичко е на показ, отбеляза шефката на НС.

Тя обаче изрази притеснение, че страната навлиза в предизборна кампания с компромати, както и че президентът Румен Радев се е фиксирал само върху партия ГЕРБ.

“Усилено навлизаме в предизборна кампания и това показва точно компроматите, които излизат точно сега, неща, които са се случили преди една година. Защо точно сега излизат? За съжаление, такъв е стилът на предизборните кампании в България, ако се върнем години назад. Ние нямаме какво да крием, но за съжаление виждам, че господин президентът се е съсредоточил само върху ГЕРБ и за него друга партия не съществува. Президентската институция все пак трябва да бъде неутрална или, когато говори, трябва да говори в общ план за всички”, каза Цвета Караянчева.

ГЕРБ изправен пред дилемата “Цветанов”

Към момента Цветан Цветанов заема две парламентарни длъжности – председател на групата на ГЕРБ и на вътрешната комисия. Иначе е зам.-председател на ГЕРБ, шеф на предизборния ѝ щаб и член на Изпълнителната комисия.

Въпросът за политическото му бъдеще надвисна със страшна сила, след като в събота оставки подадоха правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министърът на спорта Ваня Колева, а премиерът Борисов ги прие. Междувременно скандалът с евтино закупени имоти от хората във властта продължава и във вторник отнесе главата на енергийния зам.-министър Красимир Първанов, който е от квотата на “Обединени патриоти”, но влезе в кабинета с благословията на Борисов.

Като се има предвид, че Цветанов е човекът партия и се ползва с лоялността и доверието на структурите и актива на ГЕРБ, появилата се Фейсбук група в негова защита “Цветанов е невинен”е твърде рехава. Членовете ѝ са едва 82-ма. Освен това до понеделник вечерта не бяха оповестени декларации от партийни структури в подкрепа на Цветанов, докато накрая не се появи една от областното ръководство на ГЕРБ в Благоевград. В нея се твърди, че опитите за компрометирането на зам.-председателя на ГЕРБ имат за цел да обезсилят партията преди изборите. Освен това се изразява безпокойство от “медийни манипулации за разцепление в структурите на партията”, повод за което станал “изфабрикуван скандал”. В декларацията не се уточнява за кой скандал става дума, но според близки до Цветанов атаката срещу него идвала от вицепремиера Томислав Дончев.

Прави впечатление обаче, че партийната мобилизация в защита на Цветанов е по-слаба от очакваното. Това се свързва с нежелание за сблъсък с лидера Бойко Борисов, който си давал сметка, че заместникът му вече представлява сериозен репутационният риск за ГЕРБ.

Развръзката предстои и каквато и да е тя, сътресения със сигурност ще има.

Антикорупционният фонд: Няма конспирация, а търсене на информация

Николай Стайков от неправителствената организация “Антикорупционен фонд” поясни пред БНР, че разкритията за изгодните имотни сделки на Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов нямат нищо общо с предстоящите два вида избори тази година.

“Начинът, по който излиза, изцяло е свързан с нашия вътрешен ред и планиране в организацията. Освен това една информация за разследване никога не идва накуп, тя идва на части. Това е процес. Няма конспирация нито в тайната, нито в произхода, няма подхвърлена папка, всичко е работа на една гражданска организация и една медия”, каза Стайков.

“Проверяваме всяка информация, която излиза. Фокусът трябва да бъде насочен към абсолютно всяка сделка на лице на публична длъжност и за всяка сделка трябва да бъде отговорено защо става това нещо, дали става дума просто за едно икономисване на данъци и такси или става дума за пари с неясен произход или услуга. Кой – това е големият въпрос. Тук е голямото мълчание по темата”, каза още Стайков.

Проблемът със съмнителните имотни операции се оказва изключително голям, допълни той и напомни, че са се появили и информации за председателя на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Според него Пламен Георгиев трябва да даде каже вярно ли е това и какво е обяснението.

segabg.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “Предпоследно: Цветанов напуска парламента, остава само шеф на изборния щаб

  • Защо шеф на изборния щаб??? За да фалшифицира изборите!!!
    Господи на силите, на духовете и на всяка плът, Господи над всяка сила власт и могъщество, молим Те, в името на Твоя възлюбен Син, Яхшуа Ха-Машиах, да изринеш всичките нечестивци от ГЕРБ, ДПС, ВМРО, АТАКА и БСП, и помен от тях да не остане! Благодарим Ти! Амин!

Вашият коментар