Предприемач: Малкият и среден бизнес са подложени на институционален тормоз през цялото управление на ГЕРБ

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В последните години не малка част от хората добре съзнавахме, че българският малък и среден бизнес е подложен на дивашки тормоз, включително и под формата на рекет. Никой обаче не излизаше, за да го каже в прав текст. Имаше огромен страх. Мутрите от 90-те влязоха в институциите и подновиха рекета си спрямо трудолюбивите българи. В последните седмици за това публично свидетелстваха двама бизнесмени – Светослав Илчовски и Павел Стоименов, в Комисията по ревизия на управленията на ГЕРБ. Днес пред ФАКТИ такива примери даде и предприемачът Владислав Симов.

На аудиторията ни припомняме, че той и преди е бил събеседник на нашата медия, като първоначалният повод за това бе евентуалното му издигане за народен представител от гражданската квота на БСП на парламентарните избори, провели се на 4-ти април.

С г-н Владислав Симов, освен за тормоза над бизнеса България, разговаряхме и за случващото се в българската политика.

Повече четете в следващите редове:

– Г-н Симов, Вие сте предприемач и като такъв при Вас със сигурност няма и частица равнодушност по отношение на информацията за държавен рекет, която изнесоха Вашите колеги по призвание – Светослав Илчовски и Павел Стоименов. Как бихте коментирали това, което споменатите господа разкриха пред Комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ?

– Бих го нарекъл лъч светлина. Надежда, че тeзи, които задушаваха развитието на бизнеса и всяваха страх, най-накрая ще бъдат изкарани на светло и ще се махнат. Искрено се надявам и на възмездие за безчинствата им. От разказите на двамата господа стана съвсем ясно какви са били похватите за изнудване на крупните предприемачи. Виждате ли парадокса – ако си добър предприемач, ако си успешен и бизнесът ти расте, те ще дойдат и ще те подчинят. Това трябва да спре! Такава среда за бизнеса има пагубен ефект върху икономиката на страната. И тук не говоря за някакви трудни за разбиране процеси от обикновените хора. Тук става дума именно за обедняването на тези, които преживяват и без това трудно. При липса на добра среда за бизнес се погасява стопанската инициатива, сиреч намаляват хората, които стартират бизнес, следователно изчезва конкуренцията и се появяват монополите, вдигат се цените и се сваля качеството. И това не е за сметка на тези, които могат да се разходят до Монако и да хапнат омари. България сега има нужда в политиката да влязат смели и отдадени хора, такива, които вече са постигнали професионални успехи и не стават политици, за да си оправят живота. За нацията ни все още има зрънце надежда и то е скрито именно в създаването на добра среда за предприемачите.

Относно двамата господа – за единия от тях бях чувал още преди години, че си има проблеми с изнудвания от хора около ГЕРБ. Доколкото знам, това се е отразило лошо и на семейството му и е понесъл загуби и в личен план. Сигурен съм, че двамата няма да са единствените с подобни разкази. Представям си, че всеки, който има смелостта да проговори, съзнателно тръгва по много труден път и ще му се наложи да понесе и лична отговорност, но както отговори Светослав Илчовски на въпроса, (при едно от изслушванията пред Комисията) защо е решил да проговори – “веднъж се живее”. Нямаме време да си държим главите в пясъка и да чакаме да стане по-добре.

– Случвало ли се е такова нещо и нас Вас в годините?

– Случвало ми се е многократно. Малкият и среден бизнес са подложени на институционален тормоз през цялото управление на ГЕРБ. Разбирате ли, при нас не идват да ни кажат “дължиш ми 12 милиона”, защото ние нито взимаме субсидии, нито въртим такива обороти, но малките бизнеси в годините са ползвани като дойна крава за кампанийно попълване на бюджетния дефицит или други нужди. Пословични станаха случаите на данъчни ревизии, в които приходният инспектор идва и ти казва “трябва да напиша някакъв акт, имам таргет”. Няма значение колко си стриктен, акт ще има. Ако искаш го обжалвай. Само че обжалването ти коства пет години, куп пари за адвокати, експертизи и прочее, а през това време сумата е изискуема. Изобщо през цялото управление на ГЕРБ различни държавни агенции бяха използвани буквално за мародерстване на бизнеса и аз свалям шапка и се възхищавам на всички, които оцеляха. За хората думите ми може да звучат пресилено и емоционално, затова ще ви разкажа съвсем конкретен пример.
Семейството ми притежава малък бизнес за търговия на горива. Става дума за бензиностанция с две колонки в с. Антон и малко търговия на едро – зареждаме тракторите на земеделски производители, както и строителна техника в региона. През май 2018 година, един ден след като премиерът (б.р. премиерът Бойко Борисов) се прибра от визита в Русия, където домакин му е бил президентът на Лукойл Вагит Алекперов, с пълна сила се лансира един проектозакон за търговия с горива и нефтени продукти, който преди това беше отхвърлен с негативна оценка от три министерства. Приемането на закона е било очевидно много важно за определени хора, за да могат да заличат малките търговци и да наложат монопол. За да ви разясня ситуацията – малките търговци на горива в България имат едва 18% пазарен дял, но те се явяват естествен регулатор на цената на дребно. Тяхното премахване би създало възможност големите вериги да влязат в картелни договорки и да увеличат цените на дребно необезпокоявани. Случи се така, че малките в този сектор бързо се обединиха в браншова организация и поехме трудна битка срещу закона. И тук стигам до отговор на въпроса ви – в момента, в който ние надигнахме глава, започнаха масирани, много интензивни проверки и посещения от всякакви държавни органи. Представете си малкото офисче на фирмата ни в село Антон, в което няколко часа след наше интервю пристигат на проверка осемнадесет човека от държавни органи – НАП, ДАНС, Митници, Инспекция по труда и т.н. Ето това са условията за правене на бизнес при управлението на ГЕРБ.

В крайна сметка, искам да споделя, че ние победихме. Борихме се две години. Заложихме всичко. На баща ми включително му костваше и два стенда на сърцето. Историята си заслужава да бъде разказана, защото ако не беше борбата на тези хора – малките търговци, днес горивата по бензиностанциите щяха да се продават на цени като в Гърция – над 3 лева за литър. Заслужава си да бъде разказана и защото е своеобразна победа над омертата на ГЕРБ и доказателство, че шанс има, стига да има биткаджии.

– В участията си при Лили Маринкова във ФАКТИ казахте, че е лесно да се оспорва, но е трудно да се гради политика. В този смисъл, успя ли според Вас 45-тото Народно събрание да съгради някакви полезни политики в краткия си законотворчески път?

– Да започнем с това, че при 45-тото НС за пръв път от много време видяхме политически дебат, въпреки крещящите опити на ПГ на ГЕРБ да го заглуши. Това Народно събрание за четири работни дни постигна повече от 44-тото за четири години. След краткото му съществуване имаме нов закон, по който ще се проведат предстоящите избори, закон, който премахва множество от заложените в предишния възможности за манипулация. Имаме комисия, която разследва. Многократно се повдигна въпросът за разформироването на специализираните съдилища и Бюрото по защита към главния прокурор – все инструменти за политически репресии. Редом с това чухме и предложения за подобряване на бизнес средата, като това да се увеличи прагът за ДДС регистрация до 166 хил. лева, за да се даде възможност за по-добър старт за новите малки бизнес инициативи. Но най-важното от всичко, като че ли, е надеждата, която даде 45-тото Народно събрание, че идва промяна към по-добро.

– По-добър вариант ли бе този, който се случи – а именно да се тръгне веднага към нови парламентарни избори?

– Времето ще покаже, но един от неоспоримите позитиви на това решение е възможността да се създаде служебно правителство, в което президентът подбра хора, за които си мечтая да виждам в политиката на България.

– При г-жа Маринкова говорехте и за проблема с „доброто и лошото“. И по-конкретно за размиването на границата между двете. В контекста на този проблем, с оглед и на видяното в 45-ия Парламент, считате ли, че партии като ГЕРБ, БСП, ДПС могат да свършат нещо добро за българските граждани – не толкова като техническа възможност, а като желание.

– Ако имаха желание, какво им пречеше да го свършат до сега?

– Иска ли са, но са нямали желания, както гласи една шега. Иначе, Вие споделяте и тезата за „дърпането на конци и сценарии“. Имате ли идея как може да бъде разбито това задкулисие, ако приемем, че наистина съществува и движи процесите в държавата ни?

– Единствено когато в Парламента на България влязат достатъчно независими, доказани, успешни и образовани хора. Не такива със сертификат ITCard. Не хора, които са отишли там заради заплата или да си оправят техния си живот. На страната ни сега ѝ трябват независими политици повече от всякога. Как ще дърпаш конците на един независим човек?

– Считате ли, че наистина е настъпило началото на политическия край на ГЕРБ?

– Надявам се това да е краят на един мрачен за българите период от 11 години и половина. Ако се обърнем към историята на България след Освобождението ще видим много подобни моменти, в които издигането в култ на един човек или една идеология са довели до погроми за нацията ни. Ерата на ГЕРБ ще остане в историята като точно такъв период, ако не допуснем някой да я заличи и пренапише в собствена угода, както се е случило след 44-та година. Между другото, гледах на живо заседанията на комисията на Мая Манолова и се чудех какво мотивира тези редови хора от ГЕРБ с такава жлъч да бранят омертата? Та някои от тях са съвсем отскоро там, съзнанието им би трябвало да не е чак толкова замъглено. Между другото, така съм се чудил и какво е мотивирало изпълнителите на присъдите на Народния съд. Не са ли разбирали какво вършат?

– Бихте ли се съгласил с хипотеза, че „Има такъв народ“ е заместителят двойник на Борисовата партия?

– Не бих. Макар и да не симпатизирам на някои сравнително популистки идеи, които те лансираха, трябва да признаем, че до момента видяхме в редиците им качествени хора с адекватни действия. Разбира се, не отричам и някои изцепки, но го отдавам повече на това, че не всички там имат политически опит и рефлекс.

Според мен „Има такъв народ“ играе особено важна роля в текущата политическа обстановка – те са естественият избор на една част от електората, която не би гласувала за никой друг. Това отслабва партиите на статуквото. Надявам се да успеят да консолидират добрата си позиция и да привлекат в редиците си още хора като Ива Митева, например.

– Имахте известен досег с БСП, когато съществуваше възможност да сте кандидат за народен представител от гражданската им квота. Към днешната дата съжалявате ли, че приехте името Ви да се свързва с тази партия?

– Съжалявам, че проявих наивност. Очаквах, че най-накрая БСП ще прояви характер и ще се даде възможност за реализация на целия политически потенциал, че ще се прави национална политика, вместо сляпо да се изпълнява стратегията на един лидер, искащ властта на всяка цена. За жалост, по трудния начин разбрах, че цялата енергия на партията се губи във вътрешни битки.

В деня, в който БСП, заедно с ДПС и ГЕРБ отхвърлиха дневния ред на парламента, който предвиждаше окончателни промени в Изборния кодекс и създаване на анкетни комисии за „Росенец” и разследване на полицейското насилие при протестите през лятото, се замислих, че „днес щеше да е денят, в който да подам оставка, ако бях станал Народен представител”.

– Споделяте ли съществуващото мнение, че Българската социалистическа партия има път само надолу заради историческата си обремененост и отказа да се адаптира към новото време, с което на практика отказва да бъде модерна и нормална лява партия, каквито има из цивилизована Европа?

– Вие отговаряте във въпроса си. Ако това драпане за власт от Корнелия Нинова продължи, БСП ще се стопи по-бързо, дори отколкото критиците ѝ вътре в партията очакват. България има нужда от силна, прогресивна лява партия, а тук, в добрите дни на БСП виждаме популистки предложения. Да вдигнем данъците на богатите, да спрем концесиите. Вместо да хвърляте пепел в очите на хората с подобни лозунги, защо не предложите как да се увеличи събираемостта на данъците, вместо да се вдигат? Защо не предложите как държавата да спечели повече от концесиите, вместо да ги спирате? Защо не предложите решение за това, че един милион души в трудоспособна възраст икономиката не ги знае къде са, защото работят на черно, за да не им вземе съдия-изпълнителят изкараното за задължения по бързи кредити и подобни?

– Като гражданин и човек от бизнеса, каква концепция имате Вие за реформи в България – реформи, които да отведат страната на друго ниво, и има ли съществуващ политически субект, който изразява вижданията Ви?

– Аз вярвам, че решенията за много от проблемите в България ще дойдат от предприемачите и способните хора. Огледайте се около себе си – всичко около вас е създадено от такива хора. Въпреки “политиците”. Важно е да уточня, че предприемач не означава задължително човек на бизнеса. Предприемачи са всички, които искат да създават стойност, които не търпят статуквото, които са инакомислещи, луди глави, смели и находчиви. С тези думи бих описал и онези, които са вдигнали Априлското въстание едно време.

Когато в България започне смислен диалог на тема Образование, Правосъдна система, Данъчна политика, Здравеопазване, тогава страната ни ще отиде на друго ниво. За това имаме нужда от повече хора с предприемчив дух в политиката. Дано новите политически партии ги намерят и убедят тези хора, че е дошло тяхното време да оставят положителна следа в политиката.

– Имате ли вече покана от някоя формация да участвате на предстоящите парламентарни избори? И ако – да, смятате ли да я приемете?

– Имам, но предвид опита ми до момента съм особено внимателен какви решения ще взема.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар