Председателят на БЛС: Нужно е пълно затваряне на страната, при следваща вълна на коронавирус – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

При следваща – четвърта вълна от COVID-19, е много по-добре за кратък период от време да се въведат много по-строги мерки, дори тотално и пълно затваряне на страната. Това мнение изрази председателят на Българския лекарския съюз д-р Иван Маджаров. По думите му такъв подход би дал по-ефективни резултати и ще позволи на обществото и икономиката да следват своя ритъм. Другата опция – с по-меките мерки, за по-дълъг период, е по лоша, според него.

Другото е една агония, която беше оправдана миналата година, когато системата на здравеопазването не беше се срещала с такава масова епидемия. Това беше оправдано, защото трябваше да осигурим време да се подготвим и да се адаптираме”, коментира Маджаров пред Zdrave.net.

“При сегашната ситуация трябва да мислим за съвсем друго – не да осигурим плавна вълна, а чрез рязко и категорично затваряне да спрем разпространението на вируса, тоест да го ограничим тотално”, подчерта той.

“На обществото трябва да стане ясно, че за кратко приложени мерки, които са по-сериозни, ще са по-ефективни и по-малко уморителни, отколкото тези, които продължават с месеци, но не довеждат до намаляване на заразените с вируса”, обясни председателят на БЛС.

Той беше категоричен, че ако не се прибегне до масова ваксинация на обществото, ще има нови вълни на епидемията

“Относно това дали трябва да се отхлабват или не, мисля, че има достатъчно експерти в Щаба, които би трябвало да следват една последователна политика за предложения и прилагане на мерките. Ако трябва да гледаме сегашното състояние на броя на заболелите и заетите легла в болниците, на тези в интензивните отделения и изобщо нивото на разпространение на COVID, си мисля, че не сме в ситуация, която да разрешава разхлабване, освен ако не приемаме предишните аргументи за това че системата е далеч по-подготвена от преди, което до известна степен е вярно”, каза още той. Д-р Маджаров беше категоричен, че не може аргументът за пазене на системата да се използва безкрайно. “По този начин се настройва голяма част от обществото срещу лекарите и срещу работещите в здравеопазването”, изтъкна председателят на БЛС.

“Истината е, че да – колегите са натоварени, изморени са много – в кабинетите, в болниците. Натрупа се хронична умора, но това не може да е основният мотив, когато се налагат дадени ограничителни мерки. Основният мотив за тях трябва да е здравето на хората”, каза той.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар