Председателят на КФН: Предали сме на следствието 6 сигнала срещу Nexo

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бойко Атанасов обясни, че след направената проверка се е оказало, че „всички дружества Nexo нямат лиценз и никога не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и никога не са били вписвани в регистрите

Народните представители от Временната комисия Nexo изслушаха Бойко Атанасов, председател на КФН и Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП. От изслушването им стана ясно, че компанията Nexo няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни, при проверките на компанията не са констатирани финансирания на партии, но освен това в момента НАП проверява физически и юридически лица от компанията Ен Ди Ес ЕООД, предаде репортер на БГНЕС.

От БСП попитаха Атанасов кога е стартирала проверката срещу NEXO и дали са установени парични потоци към политически лица или партии, той отговори, че проверката е стартирала, когато случаят е станал публично известен и не може да каже точна дата.

„Няма правна рамка за регулация нито на ниво ЕС, нито на ниво България за криптовалутата. Няма как ние постоянно да бъдем във вируалното пространство и да гледаме за подобни компании“, каза още шефът на КФН.

Председателят на КФН Бойко Атанасов обясни, че след направената проверка се е оказало, че „всички дружества Nexo нямат лиценз и никога не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и никога не са били вписвани в регистрите. Освен това те не присъстват и в списъка на идентифицираните инвестиционни посредници, които имат право да осъществяват дейност на територията на страната чрез предоставяне на услуги и дейности. КФН извършва надзор на предоставянето и търговията с финансови инструменти. Към настоящия момент крипто активите не са признати за финансов инструмент, както на европейско ниво, така и на ниво Република България. Все още не са определени компетентните органи, които ще надзирават търговията с крипто активи“, подчерта той. Атанасов съобщи, че „през последните три години са получени 6 сигнала за фирми свързани с компанията Nexo.

Три от тях са препратени за компетентност и евентуални проверки на БНБ, а един от тях е изпратен към НАП“, уточни той.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че за криптовалутите трябва да има повече регулация. „БНБ също трябва да обърне внимание на контрола, защото зад криптото седят финансови средства“, каза той.

Атанасов подчерта, че НСлС са изискали всички сигнали, които са постъпили в КФН и те са им били предоставени. Председателят на КФН разкри, че сигналите са изцяло от чуждестранни граждани. „При проверка на платформата Nexo се вижда, че те се занимават с дейности свързани с криптовалути. Той отбеляза, че на територията на България и Естония не се предоставят тези услуги и изрази надежда скоро да бъдат определени конкретни органи, които да регулират и следят дейността на крипто компаниите. По думите му компанията Nexo ръководи дейността си на базата на законодателството на Англия и Уелс.

Атанасов е категоричен, че нямат информация дали Nexo са се срещали с представители на БНБ. Той посочи, че няма сигнали и запитвания относно дейността на дружеството Nexo от други регулатори.

„Последните 3-4 години се работи върху европейско законодателство, което да е приложимо за целия ЕС. Докато не излезе европейски правен режим за това как да се осъществява надзорът, ние сме в изчерпателна позиция. Ние не можем да излезем от рамките на закона, каквото и друго да се направи, ние ще излезем от закона“, категоричен е Атанасов.

Председателят на КФН уточни, че те нямат законодателна инициатива и те по-скоро не са активната страна, а по-скоро са на разположение да дадат експертно становище по дадена тема. Той коментира и дали КФН има информация и данни за това дали Nexo са финансирали партии и политици: „Ние следим това, което се случва на капиталовия пазар, няма констатирани финансирания на партии и на определени лица. Не сме констатирали подобна дейност, било то чрез финансови инструменти – акции, облигации и др.“, категоричен е председателят на КФН.

Изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов уточни, че „относно Nexo, има много фирми – Nexo AG; Nexo Service в Естония, не е изключено да има и още Нексота, но нито едно не е регистрирано в България. В страната е работило дружеството Ен Ди Ес ЕООД и в него работят 571 служители. На фирмата сме направили сме 14 проверки и 4 ревизии. В целия период от време, в което са правени проверките и ревизиите, при нас не се е установила незаконна дейност и нямаме никакви данни за тероризъм и ОПГ, няма констатирани финансирания на партии“, обясни той.

Михайлов коментира и какви мерки са предприети след като от прокуратурата сa разкрили притеснителни данни за компанията Nexo. „Започнахме проверка на множество юридически и физически лица след брифинга на прокуратурата по случая Nexo“, уточни той.

Изпълнителният директор на НАП посочи, че проверката отнема повече време, като срокът е 3 месеца. Той изрази съмнение, че може да се установят някакви нарушения след проверките. „По скоро вероятно ще установим разлика в декларираните доходи и това, което притежават“, прогнозира Михайлов. Той подчерта, че в страната и в ЕС няма регулации за дейности, свързани с криптовалути.

 

По думите му Сметаната палата сигнализира ако има някакви нарушения относно даренията към политическите партии и едва тогава НАП може да предприеме действия. Изпълнителният директор на НАП коментира и дали през годините печалбите на компанията, която в момента проверяват е оказала някакви негативни последици върху бюджета. „Към момента Ен Ди Ес ЕООД няма никакви задължения към бюджета. Печалбата 2018 г. 11 316,18 лв., а през 2021г. е 4 300 419, 58 лв.“, разкри той.

Снимка: Bulgaria On Air, архив

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар