Председателят на НС спря микрофон на депутат от ГЕРБ, Асен Василев го скастри

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ожесточен спор даде началото на първото работно заседание на парламента. ГЕРБ поиска председателят на НС да изгони министър Велислав Минеков заради поведението му в пленарната зала. Повод за скандала стана изслушването по повод изгонването на в. „Труд“ от редакцията му заради неплатени наеми. 

Пръв думата взе депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син, а за първи път насред изречението му председателят на НС си позволи да му спре микрофона. След като Минчев провокира възмущението и на ДПС, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев застана на трибуната и направи публична забележка на Никола Минчев.

Василев го призова да спазва правилника и да не си позволява да изключва микрофоните преди депутатът да е довършил изказването си. 

Преди това от ГЕРБ обвиниха министъра на културата, че се държи като милиционер спрямо медия, което и Тодор Живков не си е позволявал.

„С какво решение, на кой съдебен орган се опитахте да спрете излизането на най-стария български вестник, попита от името на ГЕРБ депутатът Любен Дилов-син в началото на изслушването на министъра на културата Велислав Минеков.

„Аз съм почти толкова журналист, колкото вие сте скулптор, но културен министър да мечтае и да се държи като милиционер, това е новост. В българската история се случва за пръв път и при Живков не се е случвало, напомни Дилов-син. „Какъвто и спор да има, редно е да се решава по културен начин, без полиция“, каза той и напомни, че спорът за наемите още е в съда.

„Този дисонас вероятно ще трябва поне три дни да се обяснява на г-н Бойко Борисов, за да разбере за какво става дума, но са нужни усилия“, отвърна Минеков.

„Сравнявате ме с Бойко Рашков, за мен това е чест, това е награда“, репликира още Минеков в отговор на заключението на Дилов-син, че ако новата власт иска да се простреля в крака още на старта, може да си остави на постовете им служебните министри Бойко Рашков и Велислав Минеков.

„Защо нямаше извънредно заседание на НС, когато е бил спрян сигналът за излъчване на БНР, затварянето на Би Ай Ти, когато бе свалено предаването на Милен Цветков по Нова тв, когато беше затворена ТВ 7 и когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести от миналата година, изреди министърът на културата. Той обвини, че българските медии са били овладени през подписване на договори за финансиране по оперативни програми. Минеков изреди имената на редица уволнени журналисти и тв водещи, сред които Лили Маринкова, Ани Цолова, Веселин Дремджиев и Милен Цветков и отново попита защо и тогава не са били провеждани извънредни заседания на НС.

Това пък предизвика на трибуната да скочи Йордан Цонев. Депутатът от ДПС напомни, че това е редовно заседание на парламента, а извънредното мина. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар