„Предсмъртен конвулс”: ВМРО узаконява дървената мафия (3 700 000 дка гори пред изсичане заради „патриотите”)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Предсмъртен конвулс” от пишман патриотите ВМРО – току преди края на злополучния мандат на престъпното им управление под шапката на ГЕРБ, хората на Красимир Каракачанов решиха да узаконят дървената мафия.

ВМРО предложиха поправка в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с която кметовете на населените места и районите да могат еднолично да разрешават сеч на овощни и горски дървета в селскостопанските земи.

Предложението касае 3 700 000 декара гори, които ще бъдат заплашени от изсичане, ако то бъде прието, предупреди столичният общински съветник от „Демократична България“ Тома Белев, пише и „Сега”.

Впечатление прави, че депутатът от ВМРО Александър Сабанов опитва да прокара спорната промяна през преходните и заключителните разпоредби на различни законопроекти, които нямат общо с Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Преди седмица народният представител предложи промяната да бъде записана в Закона за рибарството по време на обсъждане в парламентарната комисия по земеделието и храните. Сега обаче Сабанов иска да прекара поправката със Закона за пчеларството, който комисията ще се гледа на второ четене в сряда.

Реклама

Сега отсичането и изкореняването на овощни и горски дървета и на лози в селскостопанските земи и по границите между тях, както и покрай водните течения и пътищата, е забранено.

Изключение се прави с разрешение на кмета и при уважителни причини, когато могат да бъдат премахнати до 5 дървета и лозя до 1 дка. За повече е необходимо разрешение от началника на управление „Земеделие“ при общинската администрация.

Предложението на ВМРО гласи, че думите „до пет“ се заличават, като по този начин отпада ограниченото за дървесна маса, която може да бъде отсечена в селскостопанските земи само с разрешение от кмета.

Това отваря вратата за поголовна сеч особено в малките населени места. „Ще настане вакханалия и отделни общини могат да останат без гори, защото повечето им гори са в земеделски земи, като Свиленград, Пловдив, Медковец, Кнежа, Никопол, Долна Митрополия“, пише природозащитникът Тома Белев.

В същото време държавата от години се опитва да мотивира собствениците на гори в земеделски земи да променят тяхното предназначение.

Само за изминалата 2020 г. са извършени промени на предназначението от земеделска в горска територия на около 200 хиляди декара – имоти, които имат характеристиките на гора, но същите са земеделска територия по начин на трайно предназначение. Промяната е безвъзмездна и се извършва със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар