Представител на ЕК: Присъединяването на България и Румъния към Шенген е приоритет на приоритетите

Представител на ЕК: Присъединяването на България и Румъния към Шенген е приоритет на приоритетите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Присъединяването на България и Румъния към Шенген е приоритет на приоритетите”, заяви днес зам.-генералният директор на Генерална дирекция “Миграция и вътрешни работи” на Европейската комисия Оливие Ониди, който бе изслушан от комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

“Готови сме да направим и невъзможното, за да се осигури приемането на двете страни, фактически нищо не липсва двете държави да се присъединят към Шенген. Надяваме се с подкрепата на испанското председателство на Съвета на ЕС през октомври да можем най-после да ги приветстваме с приемането им”, добави той.За съжаление, това е политическо решение“, отбеляза Ониди. “Няма никакви правни или оперативни причини двете страни да не бъдат изцяло включени в зоната, както го показват всички съответни доклади и резолюциите на ЕП”, допълни той.


Ониди посочи, че тази седмица се предвижда Съветът на ЕС да обсъди отново състоянието на Шенген, предава БТА. В дневния ред за заседанието се уточнява, че европейските министри на вътрешните работи ще очертаят задачите за работата на пространството без гранични проверки за следващите 12 месеца.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар