Представиха Aeo – робот, предназначен за грижи за възрастни хора

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Aeolus Robotics представи на CES 2023 Aeo – робот, обучен да се грижи за възрастни хора. Машината извършва предимно основни дейности, но може да улесни работата на работниците в старчески домове.

Едно от основните приложения на Aeo е доставянето на лекарства и храна на пациенти: ръцете на робота са достатъчно силни и мощни, за да носят 4-килограмова хладилна чанта, и достатъчно прецизни, за да държат телефон, без да го повредят. Един от крайниците на Aeo има вградена ултравиолетова лампа, която се използва за дезинфекция на повърхности.Машината се придвижва с помощта на набор от вградени сензори и реагира на прости гласови команди. При демонстрацията на възможностите си Aeo получи команда да постави хладилна чанта върху маса – в отговор роботът внимателно се приближи до масата, заобикаляйки всички препятствия и правилно преценявайки височината ѝ, за да повдигне предварително чантата. Последната версия на машината стана малко по-човекоподобна: вместо очи в главата на робота има два дисплея, които показват изображения в контекста на действията му – например сърца, ако Aeo си направи селфи с някой от потребителите.


Производителят уточнява, че машината работи в старчески домове в Япония от 2018 г., като поема част от задълженията на персонала. Роботът може да разпознава хора и да осъзнава падане по позата на човека, както и да се обажда за помощ. Цената на Aeo не е уточнена, но бизнес моделът на компанията не включва продажба на роботи – те се отдават под наем с индивидуални набори от функции в зависимост от нуждите. В бъдеще Aeo ще може да работи и на други места, като училища и офиси, където ще патрулира.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар