Предстои опасна операция по изваждането на „Вера Су” от скалата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Почти целият товар от кораба „Вера Су“ е претоварен, съобщиха от Министерството на транспорта. Едната част е транспортирана до пристанище Варна-Изток, а другата – в цистерни е превозена с моторен кораб „Варна“ до ферибота в Белослав.

„Товарът ще се съхранява във фериботния комплекс. Това е само част от товара, свален от „Вера Су“, каза пред БНР Росен Граматиков – офицер по сигурността на комплекса.

За вторник е планирано да бъде направен опит заседналият край Камен бряг кораб Vera Su да бъде изтеглен от скалата, каза днес пред журналисти във Варна директорът на Изпълнителната агенция „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов. Той уточни, че по-голямата част от товара вече е свалена, като в плавателния съд остава малка част – около 600-700 кубика.

Утре ще продължи разтоварването на кораба, като целта е цялото количество да бъде събрано на шалан, допълни Иванов. Според него това ще повдигне още заседналия кораб във водата, което ще позволи той да бъде издърпан и свален от скалата. Успоредно с разтоварването на остатъка от товара ще бъде направен и нов водолазен оглед на плавателния съд, каза Иванов.

Опитът за свалянето на кораба от скалата във вторник ще бъде направен с влекач. След това Vera Su ще бъде извлачен до пристанище „Варна“. Според предварителните разчети, преходът ще е около 18 часа. Операцията е опасна и в момента се обсъждат детайлите, за да се сведе до минимум рискът, посочи Иванов. Той уточни, че за придвижването на кораба до Варна ще се разчита на български екипаж, като броят на хората ще бъде уточнен, след като се видят всички подробности около състоянието на Vera Su.

Търговският кораб Vera Su заседна на 20 септември край бреговете на Яйлата, до каварненското село Камен бряг.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар