Предупреждение от Крушаре за нова екобомба

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Протестиращите край сливенското село Крушаре предупредиха в отворено писмо за опасност от “екологични бомби”, заради изхвърлянето на животински отпадъци. Писмото е адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, министрите на земеделието и екологията – Десислава Танева и Нено Димов, и до изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и е във връзка с разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).

 

“За нас е изключително тревожен фактът, че се разкрива вече четвърта екологична бомба, в резултат на свободно разхвърлени отпадъци от т.нар.”превантивно” клане на прасета, пише в писмото, цитирано от БТА. Пред Вас това се представя като инцидентни, единични случаи, но ние Ви уверяваме, че това е практика, в резултат от заповедта за самостоятелно избиване на тези домашни животни и пълната липса на регламент и контрол над извършването на тази дейност.” Според авторите на писмото, по този начин чумата се разпространява допълнително в цялата страна, като изказват подозрение и за икономически интереси, свързани с дърводобива. Те настояват за публичен отговор на въпроса как ще бъдат компенсиране финансово стопаните.

В отвореното писмо местните хора питат още защо не е спрян дърводобивът като превантивна мярка срещу разпространението на АЧС, предаде и БНР. В декларацията се посочва, че камионите и дървосекачите, които работят в гората, също могат да допринесат за разнасяне на заразата. За да не бъде издадена заповед за спиране на сечта във времето, в което се налагат превантивни мерки, протестиращите подозират “икономически интереси в този сектор”.

В Пазарджишка област повече от 90 процента от домашно отглежаните прасета в стопанства тип “заден двор” са умъртвени доброволно в определения срок до 11 август. Това съобщи заместник- областният управител Йордан Кожухаров след днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Той уточни, че в областта няма регистриран случай на АЧС.

От утре, 13 август, започват проверки в 77 населени места, попадащи в карантинната 20-километрова зона, за да се установи дали стопаните изпълняват всички мерки срещу разпространението на заболяването. Според списъците, предоставени от кметовете, 1800 прасета са били отглеждани в тип “заден двор”. До 26 август те трябва да бъдат проверени и данните да бъдат изпратени в София, за да могат стопаните да получат по 300 лева за дезинфекция.

По думите на Кожухаров, хората са разбрали и приели, че това е начинът за справяне със ситуацията и спиране на разпространението на заболяването.

Директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Ангел Кузманов посочи, че се предприемат засилени проверки на преминаващите хора и автомобили през границата на областите Пазарджик и Смолян. Той добави, че в горския фонд се поставят селективни капани за диви прасета. Дирекцията е издала индивидуални разрешения за отстрел на диви прасета в районите на Панагюрище и Велинград. Месото от отстреляните екземпляри е изпратено за анализ.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар