Президентът връчва втория мандат на 27 март

Президентът връчва втория мандат на 27 март

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме промяната”-“Демократична България” на 27 март, сряда, от 15 часа. Това обявиха от прессекретариата на държавния глава. 

По Конституция Радев трябва да връчи папката с мандата за съставяне на кабинет на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание. 

До връчването на втория мандат се стигна, след като ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се разбраха за състава на Министерски съвет с премиер Мария Габриел, която от своя стана оттегли кандидатурата си.  

На извънредно заседание днес парламентът гласува отказа на Габриел да стане министър-председател и обяви за неуспешен мандата за съставяне на правителство, получен от ГЕРБ. Това стана след около час дебати и в отсъствието на номинираната за премиер.

Втория мандат обаче изглежда, че няма шансове за успех, след като и от ГЕРБ-СДС, и от ДПС обявиха, че няма да го подкрепят. От ГЕРБ се мотивираха с това, че в хода на преговорите станало ясно, че ПП-ДБ са “готови на всичко, за да бавят финала на разговорите по първия мандат и да се стигне до втори”.

 

Ако от ПП-ДБ върнат неизпълнен втория мандат, президентът Радев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията държавният глава трябва да направи това в седемдневен срок.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар