Президентът: Енергийното сътрудничеството с Азербайджан е от ключово значение – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Надграждането на стратегическия диалог между България и Азербайджан в области от взаимен интерес, сред които енергетика, транспорт, информационни и комуникационни технологии, обсъди президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи на Република Азербайджан Джейхун Байрамов, който е на посещение у нас.

Визитата се провежда в навечерието на отбелязването на 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Президентът Румен Радев и министър Джейхун Байрамов бяха единодушни, че приятелските  двустранни отношения, както и стратегическото партньорство между България и Азербайджан са добра основа за задълбочаване на сътрудничеството.България приема Азербайджан като надежден партньор в редица области от търговско-икономическото сътрудничество. Двамата очертаха като особено перспективни сфери за задълбочаване на партньорството транспортът, информационните и комуникационни технологии, туризмът, образователния обмен. Специално внимание бе отделено върху разширяването на двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, което е от ключово значение не само за България, но и за цяла Европа с оглед на ускоряване на диверсификацията на енергийните източници. Министър Джейхун Байрамов запозна президента Радев с дейностите на страната му за разработване и добив на алтернативни източници на енергия. Тема на разговора беше и възможността азерски компании да участват в  газификация на домакинства у нас.


Ситуацията в Южен Кавказ също беше сред темите на разговора. Президентът посочи, че само със средствата на дипломацията може да се постигнат устойчиви и необратими резултати за установяване на стабилност и мир в региона.

Източник: inews.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар