Президентът иска прогнози за броя на карантинираните през март, мислят варианти как да гласуват – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът иска прогнози за броя на карантинираните през март, мислят варианти как да гласуват

Президентство на Република България

Какъв брой на карантинирани хора се очаква през март месец и доколко ваксинацията ще повлияе на пандемията – отговорите на тези въпроси поиска президентът Румен Радев от министъра на здавеопазването, доц. Ангел Кунчев и председателя на ваксинационния щаб Красимир Гигов.

“Това бе годината на лекарите и медицинските специалисти. Вие неведнъж сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с вируса. Провеждането на избори е предзвикателство в такава обстановка, но такива избори се проведоха в редица държави”, каза държавният глава. 

Според доц. Кунчев обаче има няколко неасни момента. Единият от тях е до каква степен ще се запази тенденцията за спад на заболеваемостта, особено след празниците. По думите му, мерките са се спазвали, но хората все пак са имали по-интензивни контакти със семейства и приятели, което може да доведе до увеличаване на заболеваемостта. По-притеснително обаче е наличието на два нови щама – от Великобритания и Южна Африка.

Със сигурност ще бъдат предписани мерките, които се спазват и към момента – дезинфекция, носене на маски и недопускане на струпване на хора. 

Министър Ангелов пък отговори, че начертаване на конкретни мерки месеци преди изборите няма да даде конкретен резултат.

“Почерпили сме опита на държавите в които са се провели избори до този момент, но всички сме свидетели, че нито един опит на една държава по света не е универсален и не може да бъде приложен на 100 % в България”, обясни той.

От щаба бяха категорични, че няма как да се предвиди каква ще е епидемиологичната ситуация в края на месец март, макар че президентът на няколко пъти поиска “да се говори в цифри”. 

“И препоръките, и протоколът, ще бъдат съвършено ясни. Има вариант за премахване на карантината за 1-2 часа, както и такъв за гласуване по списъци на карантинираните, но при всички случаи те ще упражнят правото си на глас”, заяви Кунчев.

Гигов пък сподели надежда, че броят на ваксинираните до 28 март ще е голям, а още повече ще бъдат преболедувалите. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар