Президентът и външният министър на Северна Македония в спор за българите (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът и външният министър на Северна Македония влязоха в задочен спор за конституционния статут на българите в западната ни съседка.

От изказванията на Стево Пендаровски и Буяр Османи стана ясно, че институциите в Скопие нямат единна позиция по въпроса дали българите в РСМ трябва да бъдат вписани като отделна етническа общност в преамбюла на конституцията на страната.

“Българите в Република Северна Македония трябва да се чувстват като абсолютно свободни граждани, които може да се организират в колективни общности и да имат всичките права, ако трябва и да бъдат посочени в конституцията. Нямаме никакви резерви по отношение на този въпрос – да бъдат посочени като отделна етническа общност в конституцията, ако това е важно за която и да е страна”, каза Османи в интервю пред местната телевизия TV21. Външният министър на РСМ обаче уточни, че не знае от българска страна да има постъпило искане за вписване на българите като етническа група.

Точно обратното обаче твърди другият президентът на РСМ Стево Пендаровски. Според него поправките в конституцията са суверенно право на народа на Република Северна Македония. Той също каза, че от България не е отправяно такова искане.

От кабинета на Пендаровски заявявят, че президентът не вижда причина за промени в конституцията. “Подобно нещо не е поискано от българска страна, нито президентът изобщо очаква това да се случи, защото приемането и възможните изменения в конституцията са изключително наше суверенно право и компетентност”. “В този момент президентът не вижда нужда от каквито и да било промени в конституцията”, казаха от президентския кабинет пред Deutsche Welle.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар