Президентът и премиерът на Мали да били арестувани от военни – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Военни арестуваха президента Ба Ндау и премиера Моктар Уан на Мали, съобщиха световните агенции. Президентът и премиера са били отведени във военна база в Кати край столицата Бамако

Арестуването им задълбочава политическия хаос в западноафриканската страна, където през август миналата година беше извършен военен преврат, отбелязва Ройтерс. Ндау и Уан бяха натоварени със задачата да ръководят 18-месечен преход за връщане към гражданско управление, но мнозина в правителството и опозицията бяха разтревожени от контрола на армията върху ключови позиции.

Арестите бяха извършени след обявяването на промени в правителството, при които бяха сменени двама членове на военната хунта, завзела властта през август.

ООН и Европейският съюз изразиха сериозна тревога за случилото се и призоваха за незабавно освобождаване на лидерите на африканската държава. 

В изявлението беше посочено, че делегация на Икономическата общност на западноафриканските държави ще посети днес Бамако, за да помогне за уреждане на ситуацията. Африканският съюз и ООН заявиха, че разбунтували се войници са арестували президента и премиера на Мали, след като при промени в правителството са били изключени двама членове на хунтата, завзела властта в страната с преврат преди девет месеца. САЩ също призоваха за освобождаване на задържаните малийски ръководители.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар