Президентът насади на пачи яйца Кирил Петков и Асен Василев!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Знаете, че провеждам разговори с всички парламентарни групи, за да се оползотвори последната надежда – третия мандат за съставяне на правителство. Явно с прокарването на новите червени линии това не е трета задача, но политиците са там по желание на гражданите. Трябва да разрешат техните проблеми в условията на глобална политическа и икономическа криза, които растат всеки ден.

Това каза президентът Радев по време на среща с ПП за връчване на третия мандат.

„Инфлацията расте. Липсата на дългосрочен договор за доставки на газ вещае колапс за бизнеса. Имаме 8,5 млрд. дълг. Лихвите растат. Много от законите за Плана за възстановяване и устойчивост не са внесени в парламента. За да се справим с всичко това ни трябва работещ парламент. Необходима ни е не просто сделка за ново правителство, а стратегически хоризонт, който да изпълни необходимите реформи. Затова трябва да разберем как представителите на партиите виждат формулите за излизане от тези кризи“, допълни президентът като акцентира на провала на ПП в икономиката и външната политика.

 

„Има ли, според вас, потенциал 47-мото НС да излъчи парламент, който да се гради на ценности, а не на политически пазарлък. Готова ли е ПП да участва и да подкрепи правителство с мандат на друга политическа партия. Вашата позиция е важна, защото сте най-голямата политическа сила в парламента“, попита той.

 

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че ПП осъзнава отговорната позиция, в която се намира.

„Азерски газ потече и ще е на цена 1/3 от досегашните доставки. Правителството се справя много добре. Ние осъзнаваме огромната отговорност, която имаме пред народа. Осъзнаваме, че политическа криза трябва да се избегне почти на всяка цена. Това, което осъзнаваме е, че единственото, което не трябва да се направи е помощ от 2млрд. да не отиде в ръцете на 8-10 човека. Тук сме да заявим цялата ни готовност, да бъдем максимално диалогични, за да има България работещ парламент и правителство. Не искаме да дадем помощите на хора, които ще ограбят населението. Заставаме пред вас с пълна готовност за диалогичност. Очакваме с огромно нетърпение вашето решение – ако мандатът отиде при наши партньори, отворени сме за разговор и диалогичност. Единствената червена линия е една шепа хора да продължат да ограбват“, каза още той.

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Радев попита Петков дали ПП са готови да водят диалог с всички политически сили от сегашната коалиция.

„Готови сме да говорим с абсолютно всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат решения и не са зависими от сили, които не са в парламента. Ще продължим и ще подкрепим тези разговори и ще останем изцяло диалогични, без да даваме възможност задкулисието да вземе надмощие. „

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар