Президентът: Настана време да сбъднем мечтаната република на Левски

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На днешната дата в Карлово, се ражда Васил Иванов Кунчев. Безправен българин, поданик на Османската империя, който ще проправи пътя към свободата на всички нас, неговите съотечественици. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев в Карлово преди тържествената заря по случай 184 години от рождението на Дякона.

 

“Днес портретът на Апостола виси във всяко училище, във всяка институция. Името му носят селища, улици, булеварди, клубове и награди. Левски е месията на националната ни революция: неин вдъхновител, организатор и мъченик. Но това са видимите почести.

Важни са духът, важно е кредото на Апостола. А духът и кредото не живеят в паметниците. Тях ние поддържаме живи и те нас живи поддържат.

Има мисли непреходни, като знаменитото кредо на Апостола: времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме. Дълги години времето нас обръщаше, търпяхме, понасяхме, приспособявахме се, оцелявахме, примирявахме се. Емигрирахме и се завръщахме, за да си тръгнем отново. Дълги години отбелязвахме Апостола като герой от историческия ни епос. Като непостижим еталон”, заяви държавният глава.

“Сега съзряваме, презряхме примирението си и вече много българи разбраха, че дела трябват, а не думи. Че твърде дълго времето нас обръщаше. Настана моментът ние да обърнем времето. Всеки според силите си да вземе участие в общото ни дело да си върнем държавата. Да установим закона, който пази свободата, да отстояваме свободата, без която няма достойнство. Свободата да сбъдваме мечтите си тук в Родината, а не да ги гоним далеч зад граница.

Настана време да сбъднем мечтаната република на Левски. Да е чиста и свята е идеал, цел, хоризонт. Него едва ли ще стигнем, но към него винаги ще вървим. Защото това е нашият дълг като българи, за да можем тук да сбъдваме мечтите си, тук да растат децата ни.

В нашите сили е да сбъднем поне онова, което Левски пише в писмото си до Каравелов: да се даде правото на всеки народ, па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно. Поклон пред Апостола на свободата и пред Карлово, който роди най-големия измежду българите. Да живее България!”, завърши словото си Румен Радев.

Преди това върховният главнокомандващ посрещна представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Приветствие към всички жители и гости на Карлово произнесе и кметът на града Емил Кабаиванов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар