Роналд С. Лаудер благодари на Ирина Бокова за позицията й по казуса с Йерусалим

#BokovaForUN, България, Политика, Юнеско
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

World Jewish Congress President Ronald LauderНЮ ЙОРК – Президентът на Световния еврейски конгрес (СЕК) Роналд С. Лаудер в петък нападна ЮНЕСКО за многократните антиеврейски резолюции и призова страните-членки да се възправят и да спрат “абсурдното преразглеждане на историята”, което се повтаря в техни гласувания. “Това е опит за противопоставяне на израелската политика, от една страна, и отричане на историческата връзка на еврейския народ с Йерусалим, от друга“, каза Лаудер.

“Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО позволи приемането на назидателна резолюция през април, която сложи Стената на плача в кавички, без да взема под внимание еврейските имената на светите места в Йерусалим, и заяви, че евреите са поставили гробове на мюсюлманска земя, за да фалшифицират съществуването на еврейска връзка. В това поразително бяха включени и приятели на Израел, като например Франция и Индия “, заяви Лаудер.

Другите държави, които гласуваха срещу Израел през април, включват: Алжир, Аржентина, Бангладеш, Бразилия, Чад, Китай, Доминиканска република, Египет, Гана, Гвинея, Иран, Ливан, Малайзия, Мавриций, Мексико, Мароко, Мозамбик, Никарагуа, Нигерия, Оман, Пакистан, Катар, Русия, Сенегал, Словения, Южна Африка, Испания, Шри-Ланка, Судан, Швеция, Того, Туркменистан, Виетнам. Световният еврейски конгрес изпрати протестни писма на 17 от членове на Изпълнителния съвет след гласуването, осъждайки тяхното решение.

В петък Лаудер призова членовете на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО да гласува подобна резолюция в Истанбул по време на 40-тата сесия на Комитета този месец, за да коригира решението на Изпълнителния съвет, като признае еврейската връзката с Йерусалим и спре разглеждането на “нечуваната” антиеврейска резолюция.

“Приемането на тази резолюция в Истанбул, която европейците договарят с палестинците, е неприемливо и предизвикателно. Тя едностранно игнорира еврейската връзката към Стария град на Йерусалим, наричайки Храмовия хълм изключително и само с неговото арабско име „Ал-Харам Ал-Шариф“ и, както “Muslim holy site” сам и то погрешно, обвинява Израел в грубо увреждане и оскверняване на характера на града “, каза президентът на СЕК.

По-рано този месец Лаудер изпрати писмо до министрите на външните работи на страните-членки с право на глас в Комисията за световно културно наследство, осъждайки резолюцията от април и ги призова да дадат знак за подкрепа в Истанбул.

Лаудер също така похвали генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за публичното й изявление от петък, с което потвърждава, че Старият град на Йерусалим е свещено място за трите монотеистични религии и разобличава опитите да се отричат тези исторически връзки.

“Ние призоваваме членовете на Комитета за световно наследство да последва примера на генералния директор на ЮНЕСКО и да признае, че еврейският народ е имал солидно присъствие в Ерусалим в продължение на хиляди години и има неразривна религиозна, традиционна и културна връзка с тези земи. Всеки опит да се отрече тази връзка е атака срещу юдаизма и евреите по целия свят, и е абсурдно и извратено преразглеждане на историята”, подчерта Лаудер.

В отговор на многобройните писма и публични изявления, адресирани към нея, в навечерието на 40-та сесия на Комитета за световно наследство в Истанбул Бокова заяви: “Наследството на Йерусалим е неделимо и всяка от неговите общности има право на изричното признаване на нейната история и връзка с града. Да се отрича или прикрива която и да е от еврейската, християнската или мюсюлманската традиция подронва интегритета на мястото и противоречи на причините, които дадоха основание за обявяването му през 1981 г. за обект на световното културно и природно наследство“.

Публикация на World Jewish Congress

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар