Президентът на Южна Корея одобри проучването на големи петролни и газови находища

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол даде зелена светлина за провеждане на проучвателни сондажи на потенциално големи находища за нефт и газ, открити в морето край източния бряг на страната, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Съществува “много голяма” вероятност районът да съдържа до 14 милиарда барела нефт и природен газ, посочва проучване, разгледано от експерти, цитирано от Юн на пресконференция.

Южнокорейският президент каза днес, че е дал одобрение Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката да продължи със сондирането на района.

Проектът, който се оценява на стойност над 500 милиарда вона (363 милиона долара), ще започне към края на годината с надеждата да намери енергийни източници до първата половина на следващата година, допълни той.

Мястото е в близост до югоизточния индустриален пристанищен град Поханг, добави Юн, като служител на министерството на индустрията добави, че перспективите са в изключителната икономическа зона на Южна Корея.

Той каза още, че усилията на Южна Корея за проучване на нефт и газ, започнали през 1996 години, са открили газови запаси, еквивалентни на около 4,5 милиона барела, като търговското развитие е приключило през 2021 година.

Залежите са обещаващи и може да захранят страната с газ за период от 29 години и петрол – еквивалентен на потреблението за четири години, добави Юн Сук-йол.

Енергийните акции в Сеул скочиха след новините.

Акциите на петролната рафинерия “Си Кей иновейшън” (SK Innovation) затвориха борсовата търговия с повишение от 6 на сто, акциите на “Кореа Газ Корпорейшън” (Korea Gas Corporation) скочиха с 30 на сто до 17-месечен връх, “Дийсунг Енерджи” (Daesung Energy) също достигна дневния лимит от 30 на сто, а “Ес Кей Газ” (SK Gas) се покачи със 7 на сто.

Южна Корея е четвъртият най-голям купувач на суров петрол и газ в света, според Корейската национална петролна корпорация (KNOC), и деветият най-голям потребител на енергия.

Очакванията са три четвърти от залежите да съдържат газ, а останалата част – петрол, каза министърът на търговията, индустрията и енергетиката Ан Дук-геун, като търговското производство е планирано за 2035 година.

Друг служител на министерството на промишлеността каза, че държавната петролна корпорация ще ръководи сондажите, целящи да определят размера на залежите. Може да бъде необходимо да бъдат пробити 10 кладенеца, като цената на всеки от тях достига до 100 милиарда вона, каза служителят, пожелал анонимност.

Южна Корея разполага с минимални ресурси, които осигуряват едва 1 на сто от необходимите ѝ, въглища, нефт и природен газ.

Страната е и вторият по големина вносител на втечнен природен газ (LNG) в света след Япония и петият по големина вносител на петрол, показват данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар