Президентът не вижда основание за смяна на шефа на НСО заради катастрофата край Аксаково

Президентът не вижда основание за смяна на шефа на НСО заради катастрофата край Аксаково

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев не вижда основание за смяна на директора на Националната служба за охрана заради тежката катастрофа с кола на службата край Аксаково, при която загина шофьорът на другия автомобил.

“Инциденти е имало, откакто го има НСО, и то много по-тежки, така че намирам основание да има промени”, коментира Радев пред медиите в Бургас. “Аз никога не съм казвал на моите шофьори да карат по-бързо, те са професионалисти, те преценяват”, добави президентът.

“Нека всички компетентни органи да установят реалните причини”, каза още Радев. И апелира законът да се спазва и от политиците, които дават пример с поведението си.

“Искам да призова още веднъж, че Законът за движение по пътищата трябва да се спазва, защото той е написан с кръв. И особено трябва да се спазва от политиците, които дават пример за спазване на закона и в политиката, и в живота, и по пътищата”, коментира държавният глава. 

Инцидентът се случи с кола на НСО, в която е пътувал за предизборна среща съпредседателят на ПП Кирил Петков. Сблъсъкът стана на входа на град Аксаково около 17:30 часа вчера, а според МВР загиналият водач е отнел предимството на пътя. Съпругата му е оцеляла, но е в тежко състояние в болницата. 

По повод свикването на извънредно заседание на Народното събрание идния вторник, Радев припомни аргумента за промените в Конституцията в посока на това НС да не се разпуска и да работи през предизборните кампании.

“На фона на всички нелепи промени в Конституцията имаше и много гласове, които казаха, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Нито работи, нито има контрол”, заключи Радев. И прогнозира, че “най-вероятно парламентът ще бъде употребен за предизборна трибуна”.

Президентът още веднъж коментира поведението на новата власт в Скопие и нежеланието й да се съобрази със записаното име на РСМ в международните договори, където “Македония”, както я нарече президентът Гордана Силяновска, не фигурира. 

“Винаги съм канил президентите на РСМ, защото пътят на Северна Македония минава през София. Надявам се да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако продължава това говорене, означава да тласнат страната си към изолация”, заяви Румен Радев, попитан дали ще покани Силяновска в България.

“И България, и Гърция им казаха, че международните договори трябва да се спазват, това им каза и ЕС. Северна Македония не трябва да забравя, че тя е страна кандидат и не може да поставя условия на държави членки, не може да ревизира международни договори, защото това брандира страната като държава, която не зачита международното право”, категоричен беше Румен Радев.

Президентът участва в отбелязването на 40-ата годишнина от създаване на лабораторията по математична химия в Бургаски университет “Проф. д-р Асен Златаров”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар