Президентът обяви, че ще се бори за втори мандат и нова България! Атакува мощно премиера ВИДЕО – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев обяви, че заедно с вицепрезидентката Илияна Йотова, ще се кандидатират за втори мандат. Той направи това съобщение по време на отчета си за последните четири години.

След като направи обзор на свършеното, Радев се обърна с послание “за нова България” и каза, че двамата с Йотова ще се кандидатират отново, а формата им на издигане ще “бъде ясна в установения от закона срок”. 

“Най-важна цел е възстановяване на държавността, върховенство на правото, пресичане на корупцията, връщане на гражданите в управлението. Без постигане на тази цел, следващите управищи ще са в плен на олигархията и на провала”, каза Радев. 

Като президент и вицепрезидент ще продължим да работим за обединяването на обществото, да победим безправието и да гарантираме достойното място на България в европейското семейство”, обясни държавният глава.

“Издигането на нашата кандидатура сега е честен подход спрямо всички български граждани и всички политически субекти. Предстои ни тежък период, важно е да имаме яснота. В лицето на президентството българският народ ще има такава институция, които има ясна ориентири”, заяви Радев.

Той посочи, че формата на издигането на кандидатурата ще стане ясна след провеждането на парламентарните избори и в рамките на законовия срок.

“Не съм водил преговори с политически партии за подкрепата на нашата кандидатура с Йотова. Социалистите имат правото да се произнесат първи, защото издигнаха нашата кандидатура през 2016 г.”, добави държавният глава. Той е категоричен, че правителството със своите действия подрива доверието в изборния процес.

“Измина година на бурни събития. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите, да бъде последна бариера пред беззаконието, да работи за модернизацията на България, да работи за интересите на българите в чужбина”. Това заяви президентът Румен Радев.

Президентът припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието в правителството заради корупцията и настъплението срещу гражданските свободи.

“Избухналите след половин година протести потвърдиха правилността на моята позиция. Президентската институция подкрепи справедливите искания на протестиращите с искането за оставка. Институцията ни бе стожер, за да не се допусне удавянето на исканията на протестиращите”, заяви държавният глава.

“Президентската институция запази гласа на разума по време на коронакризата. Настоях още в началото на кризата за балансирани мерки и навременна финансова помощ за бизнеса. Настоях за създаване на специални болници за лечението на коронавируса”, подчерта Радев.

Според него липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравното, социалното и икономическото положение в страна.

“Водещ приоритет беше отстояването на върховенството на закона. Въпреки отхвърлянето на 5 от 7-те вета, които наложих, реакцията на експертите и обществото потвърдиха тяхната правота. Твърдият курс в защита на конституционализма разколеба вносителите на проекта за новата Конституция и той приключи по-бързо, отколкото беше внесен”, категоричен е Радев.

“Президентството мобилизира силен експертен капацитет и предложи конкретни мерки в плана за възстановяване и развитие, да се върви към реални реформи чрез образование и иновации. Очаквам от правителството с ясни критерии кои проекти ще бъдат предложени”, заяви Радев.

Той е предложил 5 проекта свързани с критично важни области, като образование, енергетика, здравеопазване, и очаква от МС бърз отговор.

Президентът подчерта, че на проведените консултации се е отнесъл с голяма сериозност към провеждането на предстоящите парламентарни избори през април.

Президентската институция продължава да бъде търсен партньор на международната сцена, каза Радев.

“Проведох редица телефонни разговори с балканските лидери. През тази година България пое председателството на инициативата “Трите морета”. Тя има за цел да ускори икономическото развитие на региона с по-голяма свързаност и да доближи Запада и Изтока на ЕС. България като най-изостаналата страна в ЕС трябва да се възползва от тази възможност”, заяви президентът.

“В резултат на интензивното ни партньорство със САЩ скоро ще подпишем договор за научно-техническото сътрудничество. То ще отвори вратата за инвестиции във високите технологии”, посочи държавният глава.

Президентът Радев похвали работата на вицепрезидента Илияна Йотова и по-специално нейната работа с българите зад граници. “Нашите диаспори са наше национално богатство, което трябва да развиваме”, каза той. В резултат на активната дейност на Йотова беше разширена мрежата с български общности в Латинска Америка и Азия.

По отношение на спора с РС Македония, президентът Румен Радев заяви, че възникналият спор е потвърдил тезата на вицепрезидента, че само даването на българско гражданство не е достатъчно за успех с работата с българските общности в чужбина.

Виждате, че гражданите с български паспорти в РС Македония, не се чувстват като граждани със самочувствие. Българските власти не успяха да представят пред ЕС българската позиция по отношение на РС Македония.

“Уважаеми сънародници 2020 г. е годината на българското събуждане. Българите излязоха на улицата и заявиха волята си за промяна. Те е скандираха “Мутри вън”. Предстоящите избори през април поставят гражданите пред дилемата да отхвърлят или да приемат сегашния модел на властта – несправедлива към обикновените българи. От началото на мандата ми се сблъскахме с този модел, в който властта е концентрирана в ръцете на премиера. Този модел води до разпад на държавността. За това най-важното е укрепването на държавността. Това изисква демонтаж на порочния модел с ново правителство и парламент. Пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението. Без постигането на тази цел, всякакви следващи политики ще бъдат обречени на провал и България ще остане последна в ЕС по стандарт и качество на живот”, обобщи Радев.

Той е категоричен, че България се нуждае от мощна политическа алтернатива. “Ако това не се случи, ще се стигне до поредния мандат на грабеж и застой”, предупреди Радев.

Президентът Румен Радев заяви, че ще се кандидатира за втори мандат като държавен глава.

“Необходими са неотложни реформи в Изборния кодекс, актуализация на избирателните списъци, излъчването в реално време на преброяването на протоколите, дистанционно гласуване за българите в чужбина, справедлив достъп до медиите. Изминалото десетилетие показа какво не трябва да бъде управлението на една страна-членка на ЕС. Компетентността на управляващите ще бъде от съществено значение за връщането на доверието на хората и ЕС”, каза Радев.

Той предложи морален Пакт за отчетност на партиите, който да следват неотлъчно и това да е символ на тяхната отдаденост към добруването на нацията.

Кога Борисов ще даде гаранция, че закопаните 3 милиарда в “Турски поток” ще бъдат изплатени. Това е проект, който кабинетът бързаше да построи, за да зароби страната?, попита държавният глава. И обяви:

“Никога не съм се срещал с Доган, той се крие от обществото, но аз ще се радвам да се видим и той някога да присъства на мои покани към ДПС за важни за държавата въпроси. Не е вярно, че съм го търсил за срещи. Никога ДПС не са заявявали публична подкреша към мен на изборите преди 4 години. Върхушката на партията им и обикновените й членове са 2 отделни неща”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар