Президентът представя служебния кабинет: Трябва да обяви война на купения вот (на живо)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Румен Радев представя структурата, състава и приоритетите на служебното правителство на официална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2. Веднага след това ще се състои церемония по приемственост в изпълнителната власт – в Гранитната зала на Министерския съвет, както и церемонии по предаване на министерските постове в отделните ведомства.

“Служебното правителство ще управлява България, докато бъде съставено редовен кабинет, който, надявам се, да бъде излъчено от следващото 46-о НС след насрочените от мен избори на 11 юли. 45-ят парламент бе белязан от много емоции. Макар и кратък, неговият живот не бе напразен – той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавани мнения, възроди се духът на парламентаризма и свободното слово, пропука се омертата, на която се крепеше компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона, и това ще е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания”, заяви в началото държавният глава.

“Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото. В тази обстановка пред този кабинет стоят важни задачи – да гарантира нормалното функциониране на държавата, да проведе честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истината за предишното управление, доколкото е възможно в рамките на 2 месеца. Отиващото си правителство изцеди хазната с неясни проекти и абдикира от отговорност, като не внесе актуализация на бюджета. Вие, уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важна за всяко управление. Да въведете ред в справянето с пандемията, да спрете хаоса с ваксините и най-важното – да внесете Плана за възстановяване”, обърна се той към събралия се кабинет.

“Без в никакъв случай да отричате труда на многобройните експерти, ще трябва да съпоставите европейските показатели с отчетеното в момента. Ще трябва да отчетете всички направени предложения по плана, включително от президентската институция, каза Радев и напомни за проектите, представяни на “Дондуков” 2, сред които спешна медицинска помощ по въздуха, иновативни технологии в енергетиката, прекрасни условия за обучение на децата ни в нови технологии и др.

“Проекти, които предлагат прозрачност и ефективност на управлението, които, за съжаление, бяха неглижирани от предишното управление”, допълни Радев

Министър-председател на служебния кабинет става бригаден генерал Стефан Янев, сегашен секретар на президента по сигурност и отбрана и вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г.

Стефан Янев, министър-председател

Гълъб Донев, настоящ секретар по социални политики и здравеопазване на президента и социален министър в служебното правителство на Огнян Герджиков, е назначен за служебен вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика.

Гълъб Донев, заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика

Бойко Рашков, бивш директор на Националната следствена служба, става служебен вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи.

Бойко Рашков, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи

Атанас Пеканов, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания във Виена и член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента, е служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства

Служебен министър на финансите става Асен Василев, завършил икономика в Харвард, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков.

Асен Василев, министър на финансите

Георги Панайотов е назначен за служебен министър на отбраната. Той е дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие. Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк.

Георги Панайотов, министър на отбраната

Стойчо Кацаров става служебен министър на здравеопазването. Бил е депутат в 38-то и 39-то Народно събрание, както и заместник-министър на здравеопазването.

Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването

Виолета Комитова, която сега е преподавател в Архитектурния факултет на УАСГ, е назначена за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството

Николай Денков, член-кореспондент на БАН и ръководител на лабораторията “Активни формулировки и материали” във Факултета по химия и фармация на СУ “Св.Климент Охридски”, става служебен министър на образованието и науката. В периода 2014-2016 г. е заместник-министър на образованието и науката, а през 2017 г. – служебен министър на образованието и науката.

Николай Денков, министър на образованието и науката

Посланикът ни в Дания Светлан Стоев става служебен министър на външните работи. От 2012 до 2016 г. Стоев е посланик на България в Швеция, от 2016 до 2018 г. е директор на дирекцията “Държавен протокол” в МВнР.

Светлан Стоев, министър на външните работи

Янаки Стоилов, член на НС на БСП, е служебен министър на правосъдието.

Янаки Стоилов, министър на правосъдието

Велислав Минеков, професор в Националната художествена академия, е назначен за служебен министър на културата.

Велислав Минеков, министър на културата

Асен Личев, експерт по управление на водите на национално ниво, става служебен министър на околната среда и водите. Той е магистър по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ.

Асен Личев, министър на околната среда и водите

Христо Бозуков, член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента и министър на земеделието и храните в служебното правителство на Огнян Герджиков, става служебен министър на земеделието, храните и горите.

Христо Бозуков, министър на земеделието, храните и горите

Георги Тодоров е назначен за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тодоров е магистър по право, а професионалната му кариера преминава през Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес.

Георги Тодоров министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Кирил Петков, един от основателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, е служебен министър на икономиката.

Кирил Петков, министър на икономиката

Андрей Живков, който в периода 2017-2018 г. е председател на управителния съвет на “Електроенергиен системен оператор” ЕАД, става служебен министър на енергетиката.

Андрей Живков, министър на енергетиката

Стела Балтова, доцент по икономика на бизнес услугите, е назначена за служебен министър на туризма. През 2007-2009 г. е заместник-председател на Държавната агенция по туризъм.

Стела Балтова, министър на туризма

Андрей Кузманов, председател на Българската федерация по модерен петобой, е назначен за служебен министър на младежта и спорта.

Андрей Кузманов, министър на младежта и спорта

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар