Президентът Радев дава отчет за четвъртата година от мандата си (на живо)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В тази турболентна година президентската институция продължи да бъде коректив. Това обяви държавният глава Румен Радев, който дава пресконференция по повод четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност.

“За съжаление, г-жа Йотова тази година не е сред нас. Нека ѝ пожелаем бързо оздравяване и да се завърне с нейната креативна енергия”, коментира президентът отсъствието на Илияна Йотова, която е с положителен тест за коронавирус.

“Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети. Още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението. И протестите по-късно през годината показаха, че имаме право. Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния комфорт, а подкрепи исканията на протестиращите”, допълни той.

“Измина година на бурни и драматични събития, които ускориха хода на обществено-политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява интересите на българите. Да бъде коректив и последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред по важни теми, да обединява около значими каузи”, обяви Радев.

“Загърбването на важни предложения и липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение”, каза той.

Държавният глава коментира и колко пъти е налагал вето, а мнозинството в парламента само е ги е отхвърляло.

“Твърдият курс в защита на конституционализма и сезирането на КС за временната комисия в Народното събрание разколеба вносителите на проекта за нова конституция и той набързо приключи още по-жалко, отколкото бе стартирал”, коментира още Радев.

“Президентството мобилизира силен експертен капацитет, разработи и предложи конкретни проекти в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с цел да се преодолеят дефицити в плана на правителството. Очаквам от правителството да обясни ясно кои проекти ще бъдат приети. Ако се отхвърлят тези 5 проекта, с какви мотиви? Защото те имат важно значение за критични области в България – образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването. Както и създаването на национален център за контрол и управление, който ще позволи ефективно наблюдение в реално време върху цялата територия на страната за замърсяване, състоянието на реките, пожари, за незаконна сеч, ефективност на селскостопанската дейност, така че всички да имат достъп до информация какво реално се случва в България, изброи президентът.

Той отчете още, че Стратегическият съвет към “Дондуков” 2 е разработил национален стратегически документ за развитието на страната.

“Моралните устои на обществото ни се доказаха, че са по-силни от икономическата криза в рамките на кампанията “Българската Коледа”, каза още държавният глава, визирайки отпуснатите стипендии в рамките на инициативата “Подкрепи една мечта”.

“Диалогът ни с културните институции и организации беше фокусиран върху проблемите от пандемията и липсата на социална защита за всички културни дейци. Външната политика беше сведена до минимум като директни срещи и посещения, но въпреки това продължихме да водим активна международна дейност с онлайн срещи и конференции за отстояване на българската позиция, както и редица телефонни разговори. Тази година България пое домакинството на инициативата “Три морета”, която цели да ускори икономическото развитие на региона на Източна Европа с по-голяма свързаност и да направи по-бързо икономическото и социално сближаване със Западна Европа”, обяви още Радев.

“Очаквам в скоро време да подпишем междудържавно споразумение за научно-техническо сътрудничество със САЩ, което да отвори вратата за инвестиции в областта на социалните технологии”, заяви още президентът.

В речта си Румен Радев на няколко пъти спомена името на вицепрезидента Йотова и обърна специално внимание върху работата й.

“Въпреки ограниченията и пандемията, тя успя да надгради политиките със сънародниците ни в чужбина. В резултат на активната й дейност бе разширена мрежата на българските общности в нови земи. Г-жа Йотова продължава да полага големи усилия за бъдещето на Тараклийския университет, за да стане филиал на Русенския”, каза президентът.

“Възникналият спор със Северна Македония потвърди тезите, които г-жа Йотова отдавна отстоява, че само даването на гражданство не е достатъчно. Виждате, че гражданите в Северна Македония нямат самочувствие от това, че са българи, а живеят в страх. Правителството не успя достойно и аргументирано да представи българската позиция пред европейските партньори”, каза Радев.

Припомняме, че Радев встъпи в длъжност като президент на 22 януари 2017 г.

Очаквайте подробности.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар