Президентът Радев – от ситуационен към трансформационен лидер – в полза на хората, а не на елитите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Теорията на лидерството дели лидерите на категории в зависимост от техния управленски стил, на тяхната историческа роля и принос. Ситуационният лидер на популярен език е „точният човек в точното време и на точното място“. С други друми, обществен водач, който отговаря на историческия момент и тенденция, на тежненията и очакванията на хората.

Трансформационният лидер е този, който с визията си за бъдещето, с волята и енергията си променя обществото и държавата, задава дългосрочни национални (а в зависимост от мащаба – международни и даже – подобно на държавници от ранга на Владимир Путин и Си Дзинпин – глобални) тенденции и цели. Пример за ситуационен лидер, който с времето израстна до трансформационен, в нашата съвременна история е президентът Румен Радев.

Избран през 2016 г. като ново и неопетнено лице в политиката, част от глобалната тенденция на протест срещу статуквото на „дълбоките държави“ и глобалистко задкулисие, Румен Радев днес е трансформационният лидер на България! Националният политик, изпълнил своите обещания към избирателите и доказан обединител на нацията – за него гласуваха социалисти, еколози, центристи, либерали и консерватори, избиратели от всички етноси и изповедания.

Радев бе лидерът на националната битка срещу корупцията, мутризацията, опростачването и мафиотизацията на властта. Израсна като държавник с опит и визия за бъдещето, който има идеите и авторитета да формулира новите национални цели на България – възраждане на държавността, върховенство на закона, социална справедливост, рестарт на традиционната и хилядолетна българска духовност и култура, достойно място на страната ни в ЕС.

А днес повече от всичко ни е нужна обединяваща цел и визия! След мирния преход и членството в Европейския съюз България се луташе без ясна посока и амбиция за национални постижения. И това естествено доведе в плен за цели 12 години на едноличната власт на Борисов и ГЕРБ и до най-срамните показатели в Европа – първи по корупция, бедност и неравенство и сред последните в света по свобода на словото.

Преди броени часове президентът Радев взе участие в Европейския съвет на 27-те лидери на държавите членки в Брюксел. Дълги години бяхме свикнали премиерът Бойко Борисов да превръща тези участия в подчинено послушание пред „началствата“. Целейки да си „купи” брюкселска индулгенция за корупцията и некомпетентността на управлението – посещенията му се превръщаха в шоу програми с козирувания, потупвания по рамената и цветисти изрази и самохвалства за построените магистрали и „стабилността“ в държавата, достойни за кварталната кръчма в Банкя.

Така беше по време на Европредседателството, което, вместо да донесе по-голям авторитет и лидерство на България, ни направи свидетели на поредното външнополитическо „приклякане”, свързано със Западните Балкани. И резултата от „грандиозните Бойкови успехи” го берем днес – огромен натиск от САЩ и ЕС по свързан с отношенията ни с Република Северна Македония. Защото така бяха свикнали чуждите лидери – външната политика на ГЕРБ и Борисов да бъде само и единствено в стил „Йес, сър“, без елементарна мисъл за националния ни интерес.

За разлика от този псевдолидерски, народняшки стил, Румен Радев за пореден път доказа, че отстоява принципа: „българската външна политика ще се формира в София и ще се отстоява навън”. Редица медийни „мисирки, врачки и гадателки“ пророкуваха, че Радев ще се поддаде на натиска на ЕС България да промени позицията си по отношение на Северна Македония. Това не се случи, а президентът защити аргументирано и с конкретика и срокове българския интерес.

Лидерско и неконформистко бе изказването на държавния глава, че ЕС трябва да утвърди ядрената енергия като зелена енергия и да я включи в „Зелената сделка”. Така бе защитена позицията на референдума от 2013 г., подкрепен с 80% от българите за строеж на АЕЦ „Белене“ и за нови ядрени мощности в страната ни. На фона на ступора и лозунгаджийството, проявено от някои европейски лидери, Румен Радев формулира конкретна и работеща цел и гласът ни в Европа прозвуча ясно, конкретно и категорично. Едно достойно начало за високоефективно трансформационно лидерство в полза на по-доброто бъдеще на нашата Родина!

Проф. Светлана Шаренкова

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар