Президентът Радев подкрепя предложението за среща ЕС-Русия

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европа изостана от САЩ в прилагането на практическите мерки за борба с корупцията. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Той отбеляза, че ЕС критикува Русия основно заради корупцията и прането на пари, но България досега е оставала в периферията по тези въпроси. Първо трябва да погледнем в нашата къщичка. ЕС, давайки колосални средства по плана за възстановяване и бъдещите оперативни програми, е редно да засили контрола за начина на използване на тези средства, заяви президентът.

По неговите думи предишното българско правителство не е внесло своя план, защото е бил в насипно състояние и всички сигнали от ЕС са били да бъде основно преработен. Затова огромните усилия, които полага служебното правителство, е този план да бъде в съзвучие с всички европейски изисквания, да води не до усвояване, а до истински икономически растеж и реална, ускорена модернизация на страната, да има ясни приоритети, да бъде в интерес на хората и на въвеждането на нови технологии, добави Радев.

Едва сега в подготвяния план бе въведен проектът за спешна медицинска помощ по въздуха, посочи президентът.

Той уточни, че с планираните шест хеликоптера ще може да се покрие т. нар. златен първи час не само при катастрофи, а също при инсулти и инфаркти, които са основната причина за високата смъртност в България. Държавният глава изрази надежда през юли планът да бъде подложен на обществено обсъждане и да бъде внесен в следващия парламент.

По повод сигналите, подавани до европейски институции от ГЕРБ, Радев заяви, че опитът да предизвикат легитимация отвън не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България. В Брюксел Европейският парламент прие резолюция спрямо управляващите от ГЕРБ, излагаща напълно греховете на тяхното управление. По-късно и нашите партньори от САЩ наложиха безпрецедентни санкции на България и на бизнесмени, близки до бившия премиер Борисов, отбеляза Радев.

Радев подкрепя среща ЕС-Русия

Президентът съобщи, че подкрепя предложението на Франция и Германия за среща ЕС-Русия.

Категорично подкрепих и приветствах тази инициатива за актуализация на стратегията за отношенията с Русия, заяви той пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

Тук не става въпрос просто за отношението към Русия, а за нивото на нашите амбиции като съюз по отношение на нашата глобална роля – дали ще бъдем глобален фактор или зрител на глобалната арена, където се състезават глобалните играчи като САЩ, Китай, Русия. Напомних на всички лидери, че всички подписахме през 2017 г. Римската декларация, където ясно е заложено, че Европа трябва да бъде стратегически фактор на световната арена, посочи Радев.

В геополитиката е нужен реализъм. Седемте години на санкции не доведоха до желаните резултати. Необходимо е да търсим нови инструменти за развитие на нашите отношения с Русия, най-вече за деескалация. С Русия споделяме общо европейско пространство, и по отношение на климата, здравеопазването и сигурността. Само губим взаимно от противопоставянето, добави президентът.

Инициативата на канцлера Меркел и президента Макрон е едно логично предложение. Въпреки че не намери място в заключителната декларация поради опасенията на някои държави, тази форма на диалог ще намери начин да бъде реализирана рано или късно, прогнозира държавният глава.

Снимка: AP/БТА

По-рано Меркел съобщи, че държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз са обсъдили и отхвърлили инициативата на Меркел и Макрон за провеждане на среща на лидерите на блока с руския президент Владимир Путин в близко време. Германската канцелерка обаче подчерта важността от поддържане на диалога с Русия и каза, че страните членки на ЕС “работят върху формата на този диалог”.

Радев за унгарския закон: Никой няма право да налага своите ценности, разбирания и мироглед върху другите

Президентът Румен Радев определи разискванията в Европейския съвет по повод унгарския закон, свързан с общността ЛГБТ+, като емоционален.

Имаше някои твърде емоционални изказвания, но няма драма. Слуховете, че заради този закон Унгария ще бъде изхвърлена от ЕС или сама ще го напусне, са силно преувеличени. Няма как да стане, обобщи той пред български журналисти в Брюксел.

Осъждането на Унгария няма да реши проблема. В дебатите се използваха активно европейски ценности като свобода, толерантност, човешко достойнство. Призовах за това в този диалог да не бъдат използвани като клишета, а да внимаваме в тяхната дефиниция и начин на употреба. Да, правото на самоопределение е основна ценност и тя трябва да бъде отстоявана, но никой няма правото да налага своите ценности, разбирания и мироглед върху другите, заяви Радев

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар