Президентът Радев почете загиналите военни на Архангелова задушница (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На Архангелова задушница държавният глава Румен Радев участва във военен ритуал – панихида, на който бе почетена паметта на загиналите български воини.

Той се проведе пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На събитието присъства и военният министър Красимир Каракачанов, както и други официални лица.

Още снимки вижте тук >>>

Шествие на граждани пък имаше в Добрич, което стигна до Военното гробище-музей. За първи път такова шествие се провежда през есента на 1917 година.

Тогава добруджанци отбелязват с поклонение в новоизградения гробищен комплекс първата година от Добричката епопея, в която загиват 1100 български войници и офицери, предава БТА.

Снимка: БТА

В памет на българските воини днес бе отслужена заупокойна молитва в храма “Свети Георги”, откъдето тръгна и шествието. “Възраждаме поклонението отпреди сто години, за да стане отново традиция, а на всеки от 500-е надгробни паметника във военното гробище ще положим карамфили”, каза историкът Живко Марков от регионалния музей.

Културният институт заедно с местния клуб на националното дружество “Традиция” и общината са инициатори на събитието.

Военното гробище-музей в Добрич, в което са положени костите на 3500 воини от шест национални армии – врагове и съратници в битката за Добрич, е най-голямото в страната от времето на Първата световна война.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар