Президентът Радев с най-висок рейтинг, има 52% доверие, а Борисов – 31%

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Десет дни преди изборите – ГЕРБ – 27%, БСП – 23%, Слави – 13,5%, ДПС – 11,3%. 50% от запитаните искат ново управление без участието на ГЕРБ.

Това сочи изследване на Медиана.

Изследването е проведено в периода 16-23 март 2021 г. с 1004 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

ОСНОВНИ ИЗВОДИ

Десет дни преди изборите, на практика всички въпросителни остават.

Не може да се определи колко избиратели ще се явят пред изборните урни. Към момента около 3.4 млн. избиратели декларират, че твърдо ще гласуват. Прави впечатление обаче, че тази декларативна изборна готовност намалява с приближаването на изборите. Това е точно обратното на всичко наблюдавано на предходни избори. (И може да предвещава значително снижаване на реалната изборна активност).

Същевременно 11 % от избирателите, които са заявили, че твърдо ще гласуват все още се колебаят за кого да гласуват . Това означава, че 350 000 избиратели се колебаят в избора си, а вероятно и дали въобще да гласуват. Отдръпването на тези избиратели от изборите или масираното им насочване към една или друга политическа формация може драстично да промени картината на политическите нагласи в страната.

Съответно, не може да се отговори на въпроса колко ще са партиите в парламента. Данните към момента показват, че те могат да бъдат както само четири, така и осем. Засега сигурни могат да бъдат само четири политически формации – ГЕРБ, БСП, ДПС и Има такъв народ. Още четири формации имат шансове, но всички те се намират твърде близо до 4 %-ната бариера за влизане в парламента – „Изправи се! Мутри Вън!“; Демократична България; ВМРО и Воля/НФСБ.

Не може да се отговори категорично и коя политическа формация ще бъде първа, коя втора и коя трета.

Засега ГЕРБ води пред БСП като разликата е около 150 000 гласа в полза на управляващите.

Разликата между БСП и Има такъв народ е около 300 000 гласа, а тази между ДПС и Слави Трифонов е около 70 000 Колебаещите се дали и за кого да гласуват са над 350(!) хиляди.

Това, което данните позволяват да се каже е, че в обществото е налице подчертано желание за промяна на управлението, но няма преобладаващо мнение кой може да бъде субекта на тази промяна.

При конфигурацията, очертана към момента е проблем както запазването на статуквото, така и формирането на мнозинство около опозиционните формации.

– 62% дават негативна оценка на работата на правителството, само за 18% от анкетираните то вдъхва доверие. По шестобалната система кабинетът получава оценка 3,24.

– 50 % от гражднаните искат да има ново управление без участието на ГЕРБ и само 21% искат ГЕРБ да продължи да управлява.

Сред политическите лидери класацията по рейтинг е оглавявана от президента Радев с 52%, доверие, следван от премиера Борисов с 31%, лидера на опозицията Корнелия Нинова – 28%, лидера на Няма такъв народ Слави Трифонов – 27%, Мая Манолова – 26 %, Каракачанов – 19%.

Източник: Епицентър.бг

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар