Президентът Раиси и външният министър на Иран са загинали при хеликоптерната катастрофа

Президентът Раиси и външният министър на Иран са загинали при хеликоптерната катастрофа

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщи иранската агенция Мехр, цитирана от Ройтерс.

Вицепрезидентът на Ислямската република Мохсен Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х, предава Анадолската агенция.

“На Аллах принадлежим и при него ще се върнем”, пише Мансури в мрежата.

Хеликоптерът на Раиси се разби вчера в труднодостъпен район в Северозападен Иран. Според ирански медии на снимки от мястото се вижда, че машината е катастрофирала в планински връх. 

Операцията по издирване и спасяване беше затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.

Хеликоптерът на иранския президент е изгорял напълно

Ройтерс определя Раиси като хадлайнер и смятан за възможен приемник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му, добавя БТА.

Шейсет и три годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

Катастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в Иран около редица политически, социални и икономически кризи. Иранската теократична власт е под международен натиск заради спорната ядрена програма на Техеран и заради задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната с Украйна.

От нападението на “Хамас” срещу Израел на 7 октомври и израелската операция в ивицата Газа конфликти с участието на свързани с Иран групи избухнаха на много места в Близкия изток.

Раиси беше на границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев откри язовир, изграден като съвместен проект на двете страни. Хеликоптерът му се разби на връщане от церемонията.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар