През последното тримесечие производството на интегрални схеми в Китай е нараснало с 40 %

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Усилията на американските власти да ограничат технологичното развитие на Китай в сектора на полупроводниците, както вече беше отбелязано, доведоха до бум на местното производство, използващо литография, която все още не е обект на санкции. През последното тримесечие, по данни на китайските държавни статистически органи, производството на интегрални схеми в страната е нараснало с 40 % до 98,1 милиарда единици.

Само през март, според South China Morning Post, позовавайки се на официалната статистика, производството на интегрални схеми в Китай се е увеличило с 28,4 % до 36,2 милиарда броя, достигайки исторически връх. Според анализаторите на Haitong Securities през тази година полупроводниковата индустрия в Китай ще отбележи стабилен растеж, тъй като светът като цяло се стреми да развива местното производство на чипове.

Наблюдаваното нарастване на производството на чипове в Китай се дължи главно на активното развитие на местния пазар на електромобили, като през първото тримесечие производството им в комбинация с хибриди е нараснало с 29,2% до 2,08 млн. автомобила. В същото време производството на смартфони в Китай нарасна само с 16,7 %. Като цяло обемите на производство на интегрални схеми в Китай почти се утроиха през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2019 година.

Американските експерти са загрижени, че стимулираното от санкциите развитие на китайските полупроводникови продукти ще доведе до свръхпроизводство на чипове, произведени с помощта на зрели литографски технологии. TrendForce очаква делът на Китай на световния пазар на чипове да нарасне от 31% на 39% между 2023 и 2027 г. През следващата година общите приходи на китайските технологични компании се очаква да нараснат до 13,9 млрд. щ. долара.

Междувременно китайската полупроводникова индустрия продължава да разчита в голяма степен на вноса на чипове. През първото тримесечие той се е увеличил с 12,7% до 121,5 млрд. единици, докато износът е нараснал само с 3% до 62,4 млрд. единици. В края на миналата година полупроводниковите компоненти остават на първо място по внос в Китай, изпреварвайки суровия петрол.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар