През СОЦА България бе крупен износител на зеленчуци за СССР и конфитюри за Англия и Япония

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руснаците били жадни за български корнишони. Това твърди бившият служител на „Бургас плод Ескорт“ Янко Яръмов. Пенсионерът със симпатична усмивка разказа как кораби през 1988-89 година са отпътували от Пристанище Бургас за СССР, за да изнесат 18 700 тона пресни домати.

 

 

 

„Същата година изнесохме за страни като Англия и Япония по 150 тона конфитюр от ягоди и 480 хиляди консерви. Знаете ли какво е сушено луково брашно? А колко сме изнасяли за Канада и САЩ. И не само брашно, а и сушени сливи. От тук товарим за Ротердам, и от там за Канада и САЩ“, спомня си Яръмов.

В момента той казва, че износ няма. Категоричен е, че България няма да се оправи, докато селското стопанство не се оправи. Бургазлията разказа още, че най-хубавите белени домати, които е проивеждала бригада Асеновград са били изнасяни за Аглия. „В Лондон отваряха нашите домати от кутиите и ги пускаха от метър височина. Цялостта на домата оставаше. Сортът се казваше „Роял кроон“.

Изнасяхме и корнишони за Холандия и СССР. Когато отивах в Одеса и Херсон руснаците купуваха по цели кашони, по 12 буркана от стерилизираните краставички, слагаха ги на рамо и заминаваха“, спомня си Яръмов. С носталгия заявява, че преди години когато е бил в Русия първото, което са го питали тамошните било: „Къде са вашите вкусни корнишони?“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар