„През трудности – към Космоса“ или „с нахалство към прогрес“?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Станислав Трифонов вече пропиля доверието на избирателите, а анонимната кандидатура за премиерския пост не може да предотврати срива

 

от Георги Антонов
снимка: Vesselin Borishev Photography

От момента, в който президентът съобщи, че ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, политическото време започна да тече с две предавки по-бързо.

Но все пак не толкова бързо, че да пропуснем някои ключови със своята алогичност стъпки на политическото движение около Станислав Трифонов и екипа на вечерното шоу предаване, преквалифицирали се формално в лидери на политическа партия.

Публиката и повърхностната журналистика прелитат над тези алогични стъпки, но внимателният наблюдател ги цени и събира. И колкото са по-алогични, толкова повече ги цени. Именно в несъответствията между декларациите и реалното поведение се проявяват истинските мотивации и намерения на политическите играчи.

Точно тези, алогичните ходове, наистина си струва да не ги пропускаме, не само наблюдателите, но и широката аудитория. Ето, през 2008-2009 г. пак така се разсеяхме и когато дойдохме на себе си се оказа, че междувременно премиерът раздава парите ни карайки джипка и излъчвайки на живо, главният ни прокурор не е съгласен с принципа на разделение на властите, а пък Цвета Караянчева е председател на Народното събрание, в което няма нито един опозиционен на режима депутат.

За да не допуснем пак подобна комедия на абсурда, полезно е в последните дни преди решението за подкрепа или неподкрепа на кандидатурата за министър-председател и на неговия кабинет, да направим кратка пауза. Ако не отделим събитията наподобяващи сюжет на филм от сериозните въпроси, рискуваме да получим много различно управление, от това което всички сме искали през лятото на 2020 г.

Единоначалието в ИТН е по образ и подобие на това в ГЕРБ
В „страшния филм“ е възможно един вожд да спуска волята си към простосмъртните посредством живи излъчвания в социалните мрежи, ако му се занимава, или просто като статуси, ако не му се занимава. В реалността обаче, комуникацията между управляваните и желаещите да управляват тече двупосочно и кандидат-политиците трябва да застанат на видно място, от което да могат свободно да им се задават въпроси, а те да отговарят. От отговорите които ще дадат зависи и политическото им бъдеще.

И в ИТН и в ГЕРБ един недосегаем за въпроси вожд с неподражаема лекота „слага“, „маха“, „предлага“ и „оттегля“ кандидати за постове, от които ще се управляват цялата страна и парите ни.

Тази тенденция започна още с едностранното и изненадващо съобщение, че Трифонов е възложил на състезателка по шахмат да се разходи до президентството и да върне първия проучвателен мандат, който ИТН получи на 28 април. Тази абсурдна случка беше първият знак от най-високо ниво, че ИТН няма да се отчита нито пред членовете си нито пред избирателите си за решенията, които се вземат. Волята на самата състезателка явяваща се кандидат за министър-председател не беше не само отчетена, а не беше допуснато, че тя може да има такава.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар