Преизбраха президента на “Тойота” въпреки поредица скандали

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Снимка: Kazushi Kurihara/Kyodo News via AP/БТА

Преизбраха президента на “Тойота” въпреки поредица скандали

В последните години бяха разкрити нередности при тестовете за сертифициране на автомобилите за японския пазар, а компанията има славата, че е модел за добро управление

Акио Тойода бе преизбран днес за президент на съвета на директорите на “Тойота” (Toyota), но не и без известни полемики, тъй като някои акционери го държат отговорен за скандалите с неправилното сертифициране на превозни средства на водещия световен автомобилен лидер в Япония, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

68-годишният президент бе преизбран на Годишното общо събрание в централата на автомобилостроителя в Тойота Сити (Централна Япония), но резултатите няма да бъде публикувани преди сряда (19 юни). Това заяви пред АФП говорител на компанията.

Резултатът от гласуването може да е под регистрирания миналата година (85 на сто) и далеч от широката подкрепа, която Тойода бе свикнал да получава предходните години, когато бе главен изпълнителен директор.

Две големи международни консултантски агенции – “Глас Люис” (Glass Lewis) и “Инститюшънъл шеърхолдър сървисис” (Institutional Shareholder services), препоръчаха тази година на акционерите на японския автомобилостроител да гласуват срещу преизбирането му.

От няколко години в рамките на компанията бяха разкрити нередности при тестовете за сертифициране на автомобилите за японския пазар, най-напред в някои от филиалите (“Хино мотърс” – Hino Motors, “Дайхацу” – Daihatsu, “Тойота индъстрис” – Toyota Industries), а от началото на юни и в самата “Тойота”.

Въпреки че финансовото влияние от тези скандали върху автомобилостроителя е минимално, те навредиха на имиджа му в Япония, където “Тойота” имаше славата на фирма модел за добро управление.

“Акио Тойода е отговорен, че не е следил за подходящия вътрешен контрол в компанията”, се посочва в оценката на “Глас Люис” от края на май, което е преди поредния скандал със сертифицирането.

Като най-възрастния сред настоящите членове на съвета на директорите на компанията (от 2000 г.) Акио Тойода носи основна отговорност “за тези проблеми, които датират от години”, според “Инститюшънъл шеърхолдър сървисис”. Те поставят под съмнение надеждността на обявените от компанията контрамерки за реформа на фирмената култура.

Тойода предаде миналата година управлението на един от верните си сътрудници – 54-годишния Коджи Сато. Мнозина обаче се питат дали внукът на основателя на компанията няма да продължи да дърпа конците зад кулисите.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар