Прекаралата НАПLeaks в отпуск Галя Димитрова е освободена като шеф на НАП

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С решение на Министерския съвет Галя Димитрова е освободена като изпълнителен директор на Националната агенция за приходите и на длъжността е назначен Румен Спецов. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено, а мотиви за рокадата не се посочват.

Вероятна причина може да е обаче хакерската атака срещу Националната агенция за приходите от юли 2019 г., когато данните на близо пет милиона граждани станаха публично достояние – случаят стана известен под НАПLeaks.

По време на хакерската намеса Галя Димитрова бе в платен отпуск, който не бе преустановен. Вместо нея обяснения пред медиите даваше единствено говорителят на НАП Росен Бъчвариов. „Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план“, каза през лятото на 2019 г. Галя Димитрова, като отказа и да подаде оставка.

Преди дни ВАС осъди НАП на символично обезщетение от 500 лева по жалба на един от засегнатите от теча на данни граждани. Комисията за защита на личните данни също наложи глоба от 5,1 млн. лв. на приходната агенция, но НАП обжалва постановлението в съда.

Тя бе критикувана и заради това, че през 2020 г. със свое решение правителството увеличи основната ѝ месечна заплата на 5500 лева. В решението на кабинета се посочваше, че повишението от 10% е свързано с нараствастването на разходите за персонал в бюджетните организации за 2020 г. През същата година във ведомството бяха раздадени бонуси за около 30 млн. лева.

НАП попадна под критика и заради спорната наредба Н-18, която в крайна сметка беше замразена.

Според съобщението от МС Румен Спецов е висококвалифициран експерт с над 10 години опит в НАП, както и с експертиза в областта на данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност. В периода 2009-2015 г. е работил в Централното управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. е работил в Териториална дирекция на НАП – Добрич. През последните години е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар