Преките чуждестранни инвестиции се оказаха просто заеми! Борисов е време да слезе на земята

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) надхвърлиха 950 млн. евро към края на октомври, показва статистиката на Българската народна банка. За сравнение, за цялата 2018 г. общата стойност на чуждите инвестиции беше едва 537 млн. евро. Въпреки че тази година инвестициите са сравнително повече, макар да са несравними с нивата от 2006-2008 г., те са само заеми от компаниите майки, които се отпускат на българските им дружества.
Тези средства се използват основно за разширяване на производството в страната, но в последствие те трябва да се върнат. Общо дълговите инструменти за периода януари-октомври 2019 г. се оценяват на 1.3 млрд. евро. Лошата новина е по линия на инвестициите в дялов капитал, т.е. парите, с които се създават нови предприятия в страната. Това са най-устойчивите инвестиции, тъй като от тях се излиза по-трудно.
За десетте месеца обаче те са отрицателни (-430 млн. евро). За сравнение, през 2018 г. те бяха положителни с 904 млн. евро. Ако обаче се извади едностранният ефект от сделката за придобиването на „Експресбанк“ от „Банка ДСК“, тогава се вижда, че инвестициите в дялов капитал през тази и миналата година са приблизително едни и същи – около 200 млн. евро. Реинвестираната печалба също е малка – едва 81 млн. евро за десетте месеца.
През миналата годината парите, които чуждестранните фирми са вложили от печалбата си, бяха около 330 млн. евро, през 2017 г. – 860 млн. евро, а през 1.1 млрд. евро. „В края на годината най-добре се виждат добрите резултати за българската икономика. За януари-октомври 2019 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са с 553.8 млн. евро повече от тези за същия период на миналата година.
През първите десет месеца те нарастват с 953.3 млн. евро при увеличение с 399.5 млн. евро за януари – октомври 2018 г.“, написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар