Прекъсване на електрозахранването доведе до огромни проблеми в Западните Балкани

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тежко прекъсване на електрозахранването причини спирания на тока в Западните Балкани днес. Електрозахранването бе прекъснато в големи райони на Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия и Албания като се наложи авариен внос на електроенергия.

Във всичките четири страни се съобщава за прекъсване на основни комунални услуги, на фона на рекордните горещини в петъчния ден. Кореспондентите и офисите на Balkan Insigh в босненската столица Сараево, черногорската столица Подгорица и град Осиек в Хърватия съобщиха, че електричеството им е спряно.

Съобщава се, че прекъсването на тока е започнало в Черна гора и след това е засегнало Босна и Херцеговина, части от Хърватия, включително района на Далмация и Северна Албания.

“Контактуваме с колеги от други компании. Няма ток в четири държави, по-голямата част от Босна, Хърватия, Албания, Черна гора. Проблемът е с преносимата 400 kv система”, казаха за телевизия N1 от Публичната електрическа компания на Република Сръбска в Босна.

Властите и в четирите страни заявиха, че работят за възстановяване на електрозахранването. Кореспондентът на BIRN в Осиек съобщи, че електричеството е възстановено в някои големи хърватски градове след няколко часа.

Иван Асанович, изпълнителен директор на Черногорската електропреносна система, каза, че причината за спирането на тока все още не е известна.

“Черногорската електропреносна система, CGES в сътрудничество с колеги от околностите, работи за разрешаване на проблема и осигуряване на енергийни доставки за всички потребители в Черна гора”, каза Асанович пред черногорския всекидневник Vijesti.

Регионът преживява голяма гореща вълна, като на някои места температурите достигат около 40 градуса. Медиите спекулират, че това може да е причина за прекъсването на тока.

Кореспондент на Ройтерс съобщи, че босненската столица Сараево, както и градовете Баня-Лука и Мостар са без ток. Медиите съобщават за липса на електричество и на други места в страната. В Сараево са спрели основните комунални услуги, ограничен е е интернет достъпа.

Хърватската държавна тв съобщи за аналогичен проблем по Адриатическото крайбрежие в Хърватия. В морския град Сплит спря автомобилното движение, защото спряха светофарите. Ток няма и в Омиш, Дубровник и други населени места, добавя агенция “Ройтерс”.

Албанската тв компания Top Channel съобщи, че много градове, включително Тирана, са без ток. Според телевизията причината е проблем в свързващ електропровод с Черна гора.

Електрическата компания HEP съобщи, че токът спира заради “международни прекъсвания в системата”.

CEDIS съобщи, че първото спиране започва от Черна гора, която разпределя електричество и за съседните страни. “Далмация данас” съобщава, че повредата в енергомрежата е станала при ремонт на автомагистрала, а черногорската “Победа” съобщава за взрив и пожар в подстанция. Албанският оператор казва, че причината за прекъсването е “високото потребление в екстремните температури, което е прекъснало електровръзките с Гърция”. Хърватският министър на икономиката Анте Шушняр заяви, че е малковероятно да става дума за диверсия или хакерска атака.

Електрооператорите на пострадалите страни заявила, че ще внасят аварийно електроенергия от Гърция. В Сърбия и в европейската континентална зона за енергодоставки към момента няма проблеми. Енергийната система на България също е стабилна.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар