Прекъсванията на тока в Украйна може да продължат до пролетта – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавната енергийна компания на Украйна заяви, че прекъсванията на електрозахранването ще продължат във вторник в цялата страна, като президентът Володимир Зеленски каза на украинците, че те консумират повече енергия, отколкото е на разположение, а директорът на една от украинските енергийни компании предупреди, че прекъсванията на тока вероятно ще продължат до март догодина.

„Енергийната система на на Украйна все още не се е възстановила напълно от шестте вълни на руски ракетни удари и не може да работи с пълен капацитет“, написа в Telegram късно снощи Ukrenergo – държавен оператор на електропреносна система в Украйна и единствен оператор на високоволтови преносни линии в страната, съобщава „Файненшъл таймс“.В редовното си обръщение през нощта Зеленски апелира към регионалните власти и местните общности да повтарят молбата към жителите за намаляване на използването на енергия.


Серхи Коваленко, главен изпълнителен директор на украинския енергиен доставчик Yasno, заяви, че „украинците най-вероятно ще трябва да живеят с прекъсвания на ток до края на март догодина“.

Най-добрият сценарий, каза Коваленко, че няма да има нови руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна и „дефицитът на мощност може да бъде равномерно разпределен в цялата страна“. Ако обаче Русия продължи своите ракетни и удари с дронове по електрическата мрежа, предупреди той, Украйна „ще трябва да използва не само почасово спиране за стабилизация, но и аварийните спирания, по време на които може да няма електричество за много дълго време“, съобщи БНР.

Държавните власти заявиха миналата седмица, че повече от 10 млн. души, или около 1/4 от населението на Украйна, са без ток след седмици на руски атаки. Броят и продължителността на прекъсванията на електрозахранването в цялата страна, включително в столицата Киев, се увеличиха през последните дни, тъй като температурите спаднаха под нулата, а в някои региони на страна падна и първият сняг.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар