Премиерът Денков изрази разочарование от президента Радев: Тук той премина границите

Премиерът Денков изрази разочарование от президента Радев: Тук той премина границите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-неотложната задача пред новото управление е изготвянето и приемането на бюджет, заяви в интервю пред БНТ новият премиер акад. Николай Денков. Той изрази и своето разочарование от президента Румен Радев.

“Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде голям, в кратки срокове ще подготвим нов вариант на бюджета и ще бъде внесен в НС, а да бъде приет преди лятната ваканция, ако изобщо има такава”.

Военната помощ за Украйна

Денков категорично отрече слуховете, че България изпраща или планира да изпрати войници в Украйна. Страната ни ще продължи да изпълнява решението на парламента за изпращане на военна помощ.

“Информацията беше доста противоречива до момента, затова е работа на военния министър да разбере какво се е случвало до момента. Пускат се слухове по най-различни теми, един от тях е за изпращане на войници, в това няма нищо вярно.”

Рокадите в службите

“Въпросът за шефовете на службите беше достатъчно ясно обсъден през последните дни – те трябва да служат на България и това не означава, че трябва да има чистка, а трябва да се погледне кой как си върши работата и тези решения ще бъдат в рамките на Народното събрание”, каза той.

“Има проблеми със службите, една от тях беше казана на изслушването в НС – информацията, че няма да има война, представена няколко дни преди тя да започне, означава, че или те не са получили информация от партньорските служби, защото не са им имали доверие или те не са представили наличната информация пред народните представители”, допълни Денков.

Посочи още, че на въпросното изслушване директорът на ДАНС си е позволил политически квалификации, които излизат извън неговата професионална дейност.

Съставянето на правителство и преговорите с ДПС

“Това правителство съществува, защото ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се съгласиха, че могат да работят заедно. За реформите в Конституцията и някои други задачи трябва мнозинство от 2/3, затова е съвсем нормално да се говори с ДПС”.

Донков коментира и нападките от останалите партии в парламента днес. “Нямаше изненади, за мен и за моите колеги беше ясно че от една страна някои партии си правят предизборна кампания, докато за други това вероятно е начин да бъдат забелязани. Ние, които съставяме това правителство, се опитваме да зададем работен тон, защото има страшно много работа за в бъдеще”.

Съдебната реформа и поисканите имунитети

По повод поисканите имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов премиерът посочи, че години наред срещу двамата не са водени разследвания, нито пък са повдигани обвинения. “Да се извадят в този момент очевидно е политически акт в опит да се блокира съставянето на редовно правителство”.

Според него съдебната реформа и процедурата за отстраняване на Иван Гешев играят роля в този процес.

Отношенията с президента

Денков изрази разочарование от поведението на Румен Радев и заяви, че не е работа на президента да препоръчва дали един мандат трябва да се реализира или не.

“Тук той премина границите. Част от изказванията, които той направи от Турция, част от изказванията днес, също са извън границите на институционалното уважение. (…) Моят призив към президента лично, и към институцията, е да заровим томахавките, да забравим тези думи, които бяха казани и да започнем да работим заедно”.

Поемането на властта от служебния кабинет

Друга неотложна задача е да бъдат съставени екипите в министерските съвети, тъй като днешното освобождаване на заместник-министрите от служебния кабинет ще попречи на работата на редовния.

“Не съм чувал за друг такъв случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това създава проблем, защото когато влезе един министър, работата не спира, има много преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра”.

Денков е поискал още една среща с бившия служебен премиер Гълъб Донев, за да обсъдят какви са основните проблеми по сектори, защото при предаването на властта по-рано днес това не е било уточнено: “Преди два дни преглеждахме мерките, свързани с Плана за възстановяване и се оказа, че в някои от секторите, например сектор “Енергетика”, няма никакъв напредък през последните месеци”.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар