Премиерът Денков със силен аргумент за приемането ни в Шенген – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сигурен съм, че скоро България ще бъде приета в Шенген. Това е в интерес на Европейския съюз. С тези думи министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич Радман изрази подкрепата на Загреб за присъединяването на България към Шенгенското пространство по време на среща с министър-председателя акад. Николай Денков.

Премиерът посочи, че премахването на граничния контрол между България и Гърция и България и Румъния би дало възможност охраната от тези граници да бъде пренасочена към границите със Сърбия и Турция, където мигрантският натиск е най-силен. Акад. Денков изтъкна също икономически и екологични предимства на присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, съобщиха от правителствената пресслужба.Тема на разговор между министър-председателя и министър Радман бе и задълбочаването на търговията между двете страни. Хърватският гост би се радвал да види хърватско вино да се продава в българските магазини, както и българско вино на рафтовете в страната си.


Подобряването свързаността и инфраструктурата между двете държави също бе обсъдено по време на срещата. Премиерът коментира, че искаме да модернизираме жп линиите между България и Хърватия. Според министър Радман би било полезно и откриването на постоянна директна самолетна линия между двете европейски столици.

България и Хърватия могат да си сътрудничат и в енергийния сектор. Акад. Денков посочи, че някои от най-големите проекти, свързани с фотоволтаичните системи, са дело на български компании, допълват от МС.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар