Премиерът: До днес Австрия не поддаваше за Шенген, продължаваме преговорите

Премиерът: До днес Австрия не поддаваше за Шенген, продължаваме преговорите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Премиерът Николай Денков коментира новината, че Австрия е готова за разхлабване на ветото за Шенген. Според източници от правителството във Виена статуквото на сухопътните граници ще се запази, но най-вероятно България и Румъния ще бъдат допуснати в така наречения “въздушен Шенген”.

“Намираме се в процес на преговори. Това, което виждаме днес е позиция на Австрия в хода на тези преговори. Така че има време, за да видим как ще изглежда крайният резултат. Следващите дни и седмици всичко ще бъде на масата и ще се преговаря”, каза премиерът в предаването “120 минути” по бТВ и пред БНТ.

“Със сигурност имаме стъпка в правилната посока, защото до днес Австрия не поддаваше по никакъв начин в тази посока приемането ни в Шенген, но по принципа, че нищо не е договорено, докато не е договорено всичко, както казах, това е само една временна позиция, която по някаква причина те са решили да представят публично. Преговорите започнаха, те текат и днес буквално и ще продължат и в следващите дни”, подчерта Денков.

На въпрос дали цената на това България да бъде приета частично в Шенген е това да приемем повече бежанци от Афганистан и Сирия, премиерът отговори: “Никога не сме обсъждали по този начин и той не е приемлив, ако така е дефиниран”. Приемливо е България да спазва общите европейски правила. Да се вкарват допълнителни правила за България или за България и Румъния е напълно неприемливо, добави той. Ние и сега спазваме правилата, увери премиерът.

По отношение на контрола на границите ние сме отворени – и сега има служители на “Фронтекс”, работим с австрийски и нидерландски служби, така че няма нищо, което да ни притеснява, каза още премиерът. По отношение на приемането на мигранти има европейски правила и ние ще работим по тях, добави той.

Министър-председателят припомни, че за мигрантите има процедури, които са свързани с това кой може да остане в Европа и кой трябва да бъде върнат обратно. Имаше критика към България миналата година и в началото на тази, че ние не спазваме тези процедури, обясни Николай Денков. Заедно с европейските служби и с австрийските служби подобрихме работата с мигрантите, които се хващат тук, добави премиерът.

По-рано австрийски медии съобщиха, че Австрия поставя няколко условия за т.нар. въздушен Шенген на България и Румъния. Първото условие е по-нататъшно укрепване на защитата по външните граници на Европейския съюз, утрояване на присъствието на граничната полиция на Европейския съюз Фронтекс на българо-турската граница и значително увеличение на финансовата подкрепа за охраната на външните граници на България и Румъния. Второто условие е засилен граничен контрол по сухопътните граници между България и Румъния, както и между Румъния и Унгария, а третото условие е поемане на отговорност за нелегално пристигналите в Австрия мигранти.

Следващият премиер ще е Мария Габриел

Денков подчерта, че има договореност с ГЕРБ за това кой ще бъде премиерът след ротацията.

“Мария Габриел ще стане следващият премиер и няма да обсъждам други варианти. Ясно да кажем, че преговаряхме с ГЕРБ и ДПС се появи при обсъждане на необходимостта от две трети от мнозинство за Конституцията и за някои от регулаторите. Ние имаме нужда от гласове, бих се радвал и други партии, защо да не се включи и БСП в това обсъждане. Така че всеки, който е готов да подкрепи промените в Конституцията е добре дошъл”, подчерта министър-председателят.

За промените в Конституцията

“Има нужда от промяна в Конституцията и заради правосъдната реформа и заради тези времена, в който се оказа, че ние можем да имаме много дълго време служебно правителство без парламентарен контрол. Това противоречи на самия принцип на парламентарната република, който е основополагащ за Конституцията. Второто нещо е, че очевидно президентът е заинтересовано лице, така че няма как да очакваме от него да бъде обективен наблюдател на този процес”, каза още Денков в отговор на думите на президентът Румен Радев, който заяви по-рано днес, че е притеснен, че “парламент с критично ниско, рекордно ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие, изобщо посяга към Конституцията”. И според него “това не е нормално”.

За смяната на регулаторите и “баш бакинана”

Постигнахме доста за тези шест месеца, дадохме възможност парламентът да заработи, а не да отидем отново на избори, доходите ни са много по-големи от инфлацията, каза по-рано премиерът Николай Денков в предаването “120 минути” по бТВ.

В момента нямаме никакви писмени правила и никакви договорени правила как да стават тези смени, отбеляза премиерът Николай Денков в отговор на въпрос за смяната на ръководителите на регулаторите.

Опитваме се да действаме според начин, при който може да назначаваме хора от различни партии, но би трябвало ние с Мария Габриел да съзнаваме, че тези хора могат да свършат работа и като експертиза, и като почтеност. Алтернативата е да се предлагат хора на квотен принцип, но това не е приемливо. Колкото до въпроса кой кого може да сменя – винаги трябва да се спазват правилата такива каквито са, министър се сменя от Народното събрание. Шеф на болница се сменя от министър, аз си подкрепям министрите, че могат да правят това, което попада в техните правомощия, коментира още той.

Това, от което мисля, че все още страдаме, е, че има един “баш баканин”, който може да казва какво може да се случи в тази държава. Това е грешен подход, така се управляват тоталитарни или полутоталитарни държави. В една демокрация институциите имат права и задължения. Опитвам се спокойно, малко академично, да обясня, че всеки трябва да си гледа неговата къща, каза премиерът.

Според Николай Денков правителството е успяло да свърши голямата част от работата за тази година. Ако успеят с бюджета и Конституцията до края на годината, ще ги поздравя за това, отбеляза той.

Банките трябва да се капитализират добре

Той отбеляза още, че бюджетът е в изключително добро състояние и това е така до голяма степен заради по-добрата събираемост, която финансовият министър и неговият екип са успели да направят. Повишената събираемост е това, което ни дава тези средства, посочи Николай Денков. Според него за следващия бюджет трябва да се внимава, банките трябва да се капитализират добре.

“Призивът ми към банките е да си използват пазарните механизми, сега е моментът да понижат таксите, защото имат възможности да печелят през лихвите”, каза той.

“Когато наближи краят на периода, всеки министър да излезе пред обществото и пред ресорните комисии и да защити това, което е направил. Тогава бих си направил рекапитулацията, да седнем с Мария Габриел и да видим има ли министър, който да бъде сменен”, отбеляза Николай Денков по отношение на момента на ротацията с вицепремиера. Това, което е неприятно, е, че много хора се опитват да си повишат медийно присъствие за сметка на правителството, заяви още Николай Денков.

За продажбата на “Лукойл”

“Възможно е “Лукойл” да потърси най-различни решения”, коментира Николай Денков за евентуално оттегляне на компанията от България. “Ние като държава трябва да имаме механизъм, чрез който да не позволим това да не бъде някаква фиктивна продажба или пък да отиде във фирма, компания, офшорка, която да не може да осигури работата на рафинерията”, отбеляза премиерът. “Със сигурност специалният управител е инструмент, с който може да се намеси държавата сравнително ефективно. В момента проучваме дали трябва допълнително извънредно законодателство, за да се чувстваме по-защитени”, допълни още той.

“Идеята на този управител е да се поеме контролът за известно време. Най-голямата опасност за рафинерията е да се окаже, че тя не е захранена с петрол. Тогава тя може да спре работа и да има много тежки последици за пазара на горива и хората, които работят там. Губещо ще бъде цялото общество. Изключително важно е ние да не стигнем до там. Има проблем – “Лукойл” като фирма, която има голяма мрежа от изходни суровини, петрол, доставки, търговци, с които работи, тя винаги може да осигури този петрол. Ако държавата вземе този контрол, тя е в по-слабата позиция и това е много по-несигурна среда. Най-добрият вариант е “Лукойл” да си направи продажбата, прехода, а ние да внимаваме да не отиде в неподходящи ръце”, посочи премиерът.

Той коментира още, че “моменталната, тридневна дерогация създава огромни рискове за доставките на петрол”. Оттам ще има скок на цените и реална опасност рафинерията да спре да работи, обясни Николай Денков. Според него това създава огромни възможности, ако някой иска да купи рафинерията – цената ѝ ще падне в пъти, но това би било за сметка на българските граждани. Правим всичко възможно това да не се случи, заяви още той.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар