Премиерът Моравецки: Полша ще ограничи вноса на зърно от Украйна

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки каза, че страната планира да въведе регулации, ограничаващи вноса на украинско зърно, предаде полската новинарска агенция ПАП.

“Дадох инструкции (на заместник министър-председателя и министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик, бел. ред.) да въведе подходящи правила по най-бързия начин…, за да ни позволи да се освободим от част от зърното, внесено в Полша, например да го продадем на Република Южна Африка, Близкия Изток… но също така… да ограничим въздействието на украинското зърно в Полша”, каза Моравецки.“Сега това зърно дестабилизира нашия пазар”, добави той.


Моравецки също така каза, че по време на последното заседание на Европейския съвет се е съгласил “с министър-председателите на няколко европейски страни от Европейския съюз (ЕС), които граничат с Украйна, да изпратят писмо до председателя (на Европейската комисия, бел. ред.) Урсула фон дер Лайен и до Европейската комисия с искане за незабавни действия.

Моравецки и преди е критикувал ЕС за очевидния провал да изпълни обещанието си да достави зърно, внесено от Украйна, за страните от Близкия Изток и Африка, припомня БТА. Част от изнесеното зърно остава в страни, граничещи с Украйна, сред които е Полша, а местните фермери се оплакват, че срещат трудности при продажбата на произведеното от тях зърно поради пренасищане на пазара и понижаващи се цени.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар