Премиерът на Швеция подаде оставка 12 часа, след като беше избрана

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Магдалена Андершон, която влезе в историята на Швеция като първата жена-премиер, подаде оставка часове след като беше избрана.

Един глас даде властта в Швеция на Магдалена Андершон -  първата жена-премиер на страната

Лидерът на социалдемократите бе на поста министър-председател по-малко от 12 часа, тъй като формираната управляваща коалиция се разпадна, потапяйки страната в политическа несигурност, съобщава Ройтерс.

Андершон заяви, че решението на Зелената партия (която беше младшия партньор в управляващата коалиция) да се оттегли я е принудило да подаде оставка, но добави, че е казала на председателя на шведския парламент, че се надява отново да бъде назначена за министър-председател като ръководител на еднопартийно социалдемократическо правителство, съобщава БНР.

Зелената партия обяви, че ще напусне правителството, след като законопроектът за бюджета на коалицията беше отхвърлен от парламента на Швеция.

Андершон беше назначена за първата жена министър-председател на Швеция по-рано през деня, но мандатът й се оказа най-краткият спрямо всички нейни предшественици.

Тя пое поста министър-председател от Стефан Льовен като ръководител на малцинствена коалиция, подкрепена от левицата и центристите, но този съюз се разпадна, тъй като Центристката партия отказа да подкрепи правителствения законопроект за финансите.

Парламентът в сряда прие държавните разходни планове, изготвени от три опозиционни десни партии, което накара Зелената партия да се оттегли от коалицията и не остави на Андершон друга възможност, освен да подаде оставката си.

Сега председателят на парламента Андреас Норлен ще реши следващата стъпка в процеса на формиране на ново правителство.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар