Прецедент: Агенцията по вписвания отказва да изпълни окончателно съдебно решение за „Дунарит“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Истински прецеден се случи в Агенцията по вписвания (АВ). Институцията отказа да изпълни и да впише в Търговския регистър окончателното съдебно решени за увеличаване на капитала на оръжейния завод „Дунарит“.

Веднъж вече Агенцията по вписвания е направила такъв отказ в края на 2016 г., когато е заявено увеличението.  Този отказ е обжалван и две съдебни инстанции – Окръжен съд Русе и Великотърновския апелативен съд са категорични, че увеличението на капитала е законно и следва да бъде вписано надлежно в Търговския регистър.

 

Припомняме, че дружеството „Дунарит“ е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, срещу когото имаше опит за убийство чрез отравяне през 2015 г. Гебрев е собственик и на дружество „ЕМКО“, което също оперира на военния пазар. Сагата му с „Дунарит“ започна след атаката на свързаната с адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов офшорната компания „Виафот“, за което Фрог не веднъж е писал. Нещо повече – оказа се, че тя е ликвидирана, но нейни адвокати продължават да се явяват в съда по делата за “Дунарит”, а в сагата участва и основния свидетел по делото КТБ Бисер Лазов.

Вижте ТУКТУКТУК и ТУК.

 

В момента не са ясни причините, поради които Агенцията по вписвания се противопоставя на съда и отказва да извърши вписването за капитала. Източници на Фрог от ведомството заявиха, че ръководни фактори в администрацията цял ден след получаването на съдебния акт са се чудили как да си затворят очите за него.

 

Нарежданията за това към АВ идвали „от горе“. Нещо повече – забранено било на деловодството да завеждат каквито и да било писма свързани с „Дунарит“. Така на практика институцията блокира възможността една легитимна компания да бъде вписана според законите на страната с увеличения си капитал.

 

Няколко източника от самата агенция потвърдиха, че „Дунарит“ в момента е фирма към която началници имат „специално отношение“. Твърди се, че новият отказ, противоречащ на съдебното решение, не е направен от служител на който се е паднало да решава казуса, а от негови началници. По случая е сезирана прокуратурата, уведомени са европейската прокуратура, както и новият постоянен съветник по юридическите въпроси и борбата с корупцията към посолството на САЩ.

 

Случаят се смята за сериозен прецедент тъй като касае дружество, което е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност. А това означава, че става дума за административни, промишлени, транспортни и комуникационни обекти, от чието нормално функциониране зависи дейността на органите на държавното управление и работата на основните отрасли на икономиката на страната.

 

„В тази връзка считам за напълно недопустимо да се извършват нерегламентирани действия, които засягат огромни икономически интереси и застрашават дейността на дружество осигуряващо работа на хиляди български граждани“, се казва в документите до прокуратурата и посолството на САЩ, подписани от изпълнителния директор на дружеството.

 

Отказът да бъде изпълнено съдебното решение за вписването само по себе си е престъпление по наказателния кодекс. Според  чл. 296 „ който попречи или осуети по какъвто и да било начин изпълнението на съдебно решение, са наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5 000 лв.“.  Това означава, че някой е бил готов да извърши престъпление. Не е ясно обаче под чия диктовка и на каква цена се прави това.

 

Любопитно е, че няколко дни след отказа за вписване увеличението на капитала жълто-кафявите медии, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски,  бяха активирани по команда и заобясняваха, че съдебните решения относно „Дунарит“ са плод на корумпирани съдии. Тази атака към съдебната система се прави с цел да се защитят незаконосъобразните действия Агенцията по вписвания, която се превърна в една от най скандалните институции у нас, особено след спирането на работата й за  няколко месеца.

 

Фрог Нюз

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар