Пречките за влизане в Шенген могат да увеличат политическата нестабилност – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Всякакви пречки пред укрепването на европейското единство, като например разширяването на Шенген за България и Румъния, могат само да увеличат политическата нестабилност в двете страни и да засилят влиянието на Русия в тях, а и в региона, заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Той участва в Брюксел в конференция на тема “Време за стратегия: Европа 2024 – 2029 г. в един геополитически свят” на Европейски политически център, съобщиха от пресцентъра на “Продължаваме промяната”.

“Като европейци трябва да се поучим от грешките си в миналото – Европа трябва да се обедини в координиран, единен отговор на най-голямата стратегическа заплаха за бъдещето си”, каза още Кирил Петков. Той посочи, че Европа може да преодолее редица предстоящи глобални трудности, ако бъде обединена и има общ отговор на стратегическите атаки от страна на Русия, които са насочени към Европейския съюз (ЕС) като цяло, а не просто към отделни страни.

В контекста на наближаващите европейски избори, тазгодишната конференция разгледа стратегическите приоритети на ЕС и бъдещия политически курс на съюза. Европейските лидери проучиха предизвикателствата, пред които е изправен ЕС в този преломен момент, последиците от него за икономическата сигурност и възможностите за развитие.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази по-рано днес оптимизъм, че все още е възможно да бъде прието положително решение за присъединяването на България към Шенген до края на годината. Оптимист съм, но е несериозно, ако в днешния ден сме очаквали да бъде взето каквото и да било решение относно приемането на България в Шенген, каза той пред български журналисти след последното за годината заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар