Прибалтийските държави и Полша затвориха границите си за руснаци с шенгенски визи

Прибалтийските държави и Полша затвориха границите си за руснаци с шенгенски визи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Литва, Латвия, Естония и Полша съвместно въведоха от днес допълнителни ограничения за руските граждани, които искат да влязат на тяхна територия, предаде ДПА. И четирите страни няма да разрешават на руски граждани с шенгенски визи за туризъм, бизнес, спорт или културни цели да преминават границите им.

Въпреки това ще се прилагат някои изключения, включително за руснаци, които вече пребивават в някоя от страните, и за политически дисиденти, както и по хуманитарни причини.Четирите държави от Европейския съюз предприемат този ход в отговор на руското нахлуване в Украйна. По-рано всяка от тях самостоятелно въведе ограничения, по силата на които издаването на визи и разрешения за пребиваване на руснаци до голяма степен бе преустановено. Това е тяхно самостоятелно решение, което надхвърля ограниченията за визовиия режим за руснаци, който въведе преди дни Европейският съюз по предложение на Еврокомисията.


Въпреки че досега можеше да се влиза в някоя от останалите страни от Шенгенско пространство, като се преминава през някоя от четирите държави, сега това вече няма да бъде възможно. На всички руски граждани с шенгенски визи ще бъде отказвано влизане, независимо от това коя държава членка ги е издала.

Според литовските власти в първия ден, откакто действат новите правила, не са били допуснати 11 руски граждани.

РИА “Новости” пък съобщава за 18 руснаци, които са върнати от границата.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш даде интервю за РИА “Новости”, в което заяви, че счита визовите ограничения за руснаци в Европа “не много добра идея”.

В същото време министър-председателката на Естония Кая Калас призова и други страни да се присъединят към забраната.

“Трябва да използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да накараме Русия да спре тази война”, заяви в събота Калас. Вътрешният министър на Полша Мариуш Камински съобщи, че е подписал разпореждането в резултат от общата договорка с Полша, Естония, Литва и Латвия.

Литовското правителство също днес заяви, че обмисля също така да затвори границата си за граждани на съседен Беларус.

Асоциацията на туроператорите в Русия съобщи, че освен това Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Дания, Белгия и Нидерландия вече не приемат и документи за туристически визи за руснаци.

Продължават да приемат документи за туристически визи в Италия, Испания, Гърция, Франция, Унгария и Кипър, но с ограничения, съобщава РИА “Новости”.

Шенгенското пространство включва 22 държави членки на Европейския съюз, както и четири други европейски страни, припомня ДПА.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар