Привикаха китайски дипломат във филипинското МВнР заради

Привикаха китайски дипломат във филипинското МВнР заради “войнствени действия” в морето

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Филипините заявиха, че са извикали във външното министерство дипломат от китайското посолство в Манила след “войнствени действия” на китайската брегова охрана и китайски кораб в близост до риф в Южнокитайско море, предаде Франс прес.

Манила изрази своите “решителни протести срещу агресивните действия, предприети в събота от китайската брегова охрана и морска полиция” срещу филипински снабдителен кораб край Втория атол Томас, оспорван риф в Южнокитайско море. Според Филипините китайските гвардейци са блокирали снабдителния кораб и са го повредили с помощта на водни оръдия, като са ранили трима войници.

От своя страна китайските гвардейци описват маневрите си като “легитимно регулиране, прихващане и изгонване” на чуждестранен кораб, който се е “опитал да навлезе насилствено” в китайски води, отбелязва АФП.

През последните месеци китайски кораби вече са използвали водни оръдия и са се сблъсквали с филипински плавателни съдове в близост до атол.

Пекин претендира за суверенитет над почти цялото Южнокитайско море, включително за води и атоли в близост до бреговете на няколко съседни държави, въпреки решението на международен съд от 2016 г.

Според Манила нападнатият в събота филипински кораб, който е изпълнявал рутинна мисия до атола за ротация и зареждане с гориво, е понесъл материални щети, освен причинените на войниците травми.

Ескортиращият кораб на бреговата охрана, който му се е притекъл на помощ, е използвал надуваеми лодки с твърд корпус, за да транспортира товара и персонала си до атола.

Филипинските войници, разположени на плитчината, живеят на борда на изведения от експлоатация военноморски кораб “Сиера Мадре” и се нуждаят от чести доставки, отбелязва АФП. Морската връзка е необходима и за ротацията на персонала.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар