Пригожин

Пригожин: Аз съм като Распутин. Но не спирам кръвотечения, а пускам кръв на враговете

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Основателят на руската частна военна компания (ЧВК) „Вагнер“ Евгений Пригожин заяви, че приема да бъда сравняван с монаха Григорий Распутин, лекувал сина на цар Николай Втори от хемофилия. В същото време Пригожин каза, че работата му не е да спира кръвотечения, а да пролива кръвта на враговете на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Не съм много запознат с историята на Распутин, но доколкото ми е известно, важно негово качество е било, че е успял да спре кръвотечението на младия царевич със заклинания“, заяви той, цитиран от пресслужбата си, в коментар на статия от края на миналата седмица във в. „Файненшъл таймс“, в която нарастващото му влияние в Кремъл е оприличено на това на Распутин върху съпругата на последния руски цар. „За съжаление, не мога да спирам кръвотечения. Аз пускам кръв на враговете на нашата родина. И не със заклинания, а в пряк досег с тях“, заяви Пригожин.

Той призна едва наскоро, че е основал групата „Вагнер“, която играе важна роля в опитите на Русия да установи пълен контрол над украинската Донецка област.

Бойци на частната военна милиция освен това са разположени в редица африкански страни, където воюват най-вече срещу екстремисти. През последните месеци в интернет се разпространяват видеозаписи, на които основателят на „Вагнер“ убеждава руски затворници да се включат в боевете в Украйна.

Паралелът, който „Файненшъл таймс“ направи между ролята на Пригожин сега и тази на Распутин в руския императорски двор, не е единствен по рода си: миналата година подобно сравнение направи и руски журналист.

Британският всекидневник отбеляза, че основателят на „Вагнер“, подобно на чеченския лидер Рамзан Кадиров, друг деен поддръжник на войната, „се е позиционирал като виден критик на военните, бюрократите и бизнес елита, които (според него) провалят Путин с нерешителния си и некомпетентен подход към войната“.

Пригожин каза, че паралелите с Распутин са „напълно очевидни“, и добави, че вижда ролята си като на човек, който трябва да дисциплинира своенравните западняци.

„Когато децата вършат пакости, те се опитват да привлекат вниманието на баща си с всякакви неочаквани номера. Така че това, което американците трябва да направят, е да дойдат при баща си, да помолят за прошка и да започнат да се държат нормално“, заяви Пригожин.

Распутин е убит през 1916 г. от група руски благородници, които се опасявали от растящото му влияние върху царското семейство, отбелязва Ройтерс.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар