Приднестровските сепаратисти поискаха от Русия защита срещу Молдова

Приднестровските сепаратисти поискаха от Русия защита срещу Молдова

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властите в Приднестровието приеха днес официална декларация, в която искат от Русия защита срещу Молдова, която въведе наскоро мерки за икономически натиск върху този свой проруски сепаратистки регион, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според декларацията, цитирана от руски медии, сепаратистките власти искат от Москва “да предприеме мерки за защита на Приднестровието в условията на засилване на натиска от страна на Молдова”.

В декларацията, приета на конгрес на приднестровските депутати, се говори за “социален и икономически натиск върху Приднестровието, който противоречи директно на европейските принципи и подходи за защита на правата на човека и свободната търговия”, отбелязва Ройтерс.

Декларацията, адресирана към двете камари на руския парламент, подчертава “постоянното пребиваване на територията на (самопровъзгласилата се – бел. ред.) Приднестровска молдовска република на над 220 хиляди граждани на Русия и уникалния положителен опит на руските миротворчески сили на Днестър, както и статута (на Русия) на гарант и посредник в преговорния процес”.

Приднестровието – тясна ивица земя между Молдова и Украйна – се намира само на 200 км от външната граница на ЕС. То се откъсна през 1992 година от Молдова с руска помощ. Преди това имаше кратък въоръжен конфликт между Молдова и самообявилата се Приднестровска република. Последната не разполага с международноправен статут.

Миналата седмица, в отговор на въпрос, свързан със съобщения за възможен референдум в Приднестровието за присъединяване към Руската федерация, говорител на Европейската комисия заяви, че ЕС подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Молдова. Всяка промяна (на границите) би била в нарушение на международното право, каза говорителят.

Преди това анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) съобщиха, че в проруските сепарастисти в Приднестровския регион на Молдова могат да организират референдум за присъединяването на т. нар. Приднестровската молдовска република (ПМР) към Русия на 28 февруари. Според анализаторите руският президент Владимир Путин може да обяви анексирането на Приднестровието по време на планираното си обръщение към руското Федерално събрание на 29 февруари, въпреки че това изглежда малко вероятно.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар